Parzenie kawy może być wielką przygodą – przekonali się o tym uczniowie klasy 1 H o profilu hotelarskim Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych ze Świdnicy. 10 kwietnia młodzież uczestniczyła w warsztatach baristycznych w MonteBianco by Delagio, zorganizowanych przez Magdalenę Kołodziejczyk.
Szkolenie przeprowadził menadżer restauracji Marcin Sokoła, który opowiedział historię oraz drogę kawy od plantacji do filiżanki. W części praktycznej pod czujnym okiem profesjonalisty uczniowie mieli możliwość poznać działanie i obsługę ekspresu ciśnieniowego oraz młynka do kawy. Nauczyli się dozować i ubijać kawę, jak również zaparzać perfekcyjne włoskie espresso. Przekonali się, jak prawidłowo spieniać mleko.
Warsztaty te to początek przygody z kawą, deklarują uczniowie i zapewniają, że w trakcie nauki będą do niej wracać, właśnie w taki sposób.
To pierwszy projekt, ale i nie ostatni Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych z restauracją MonteBianco by Delagio, przy współpracy z lokalnymi przedsiębiorcami.
foto: ZSH-T