Przed nami Walentynki – święto zakochanych. I choć nie wszyscy traktują je na poważnie, warto w tym dniu okazać naszej drugiej połowie, jak bardzo jest dla nas ważna. Pokażmy, ile dla nas znaczy. Sprawmy, że ten dzień będzie wyjątkowy i zapamiętajmy go na bardzo długo. Spróbujmy choć na chwilę zatrzymać czas. Kto wie, może się okazać, że zapragniemy świętować Walentynki częściej niż raz w roku…
Każdy z nas lubi czuć się ważny, kochany i doceniony. W codziennym pędzie czasem trudno zatrzymać się na chwilę i okazać naszym bliskim, ile dla nas znaczą. Dlatego warto skorzystać z okazji i choć na moment w Walentynki zatrzymać czas, zaczarować chwilę i po prostu być ze sobą. Jeśli będziemy przy tym pamiętać o kilku szczegółach, ten dzień na długo zostanie w naszej pamięci.
Po pierwsze… kwiaty
Wspólne świętowanie we dwoje będzie przyjemniejsze, kiedy klimat spotkania podgrzeją świece, romantyczna muzyka, płatki róż rozsypane na stole. Przygotujmy baloniki w kształcie serca, dajmy się ponieść fantazji. Pamiętajmy o kwiatach, nic tak jak one nie odzwierciedla uczuć i emocji. – Tradycyjne walentynkowe czerwone róże to symbol wiecznej, płonącej i trwałej miłości, dlatego też są rzeczywiście dobrym wyborem. Wyrazem miłości są także czerwone tulipany. Piękne storczyki z pewnością zachwycą obdarowaną kobietę. Czerwone róże i tulipany możemy zastąpić białymi różami czy tulipanami i udekorować je czerwonym serduszkiem lub dwoma. Ostrożność należy zachować przy kolorze żółtym: żółte róże to zazdrość, żółte tulipany zapowiadają rychły koniec związku, a cyklameny, czyli tzw. fiołek alpejski, symbolizuje ostateczne rozstanie. Oczywiście ważny jest też gust ukochanej. Przecież możemy machnąć ręką na całą symbolikę i kupić jej ulubione kwiaty, nawet kaktusy! – podpowiada kwiaciarka Dorota Köhler z kwiaciarni „Bratek”.
Po drugie… upominek
Nie zapominajmy o prezencie. To nie musi być nic drogiego, nic wielkiego, ale musi sprawić radość osobie obdarowywanej. W tym dniu wiele osób kupuje biżuterię – i słusznie, to prezent sprawdzony, elegancki i zawsze modny. – Klienci chętnie wybierają biżuterię. Szczególnie modne jest wszystko, co wiąże się z miłością – serduszka, bransoletki, łańcuszki. Bardzo modne są też celebrytki – delikatne łańcuszki z zawieszkami. Te cieszą się niesłabnącym powodzeniem u klientów. Walentynki to także czas, kiedy sprzedajemy znacznie więcej pierścionków, szczególnie zaręczynowych – mówi Ewa Grycko z salonu jubilerskiego Wielgus. Przy wyborze biżuterii powinniśmy kierować się gustem osoby obdarowywanej. Jeśli lubi srebro, kupmy srebro. Jeśli złoto, powinniśmy wybrać złoto. Może być delikatniejsze, ale niech będzie złoto. A co wybrać, jeśli nie znamy w pełni gustu naszej wybranki? – Idźmy w klasykę. Wybierzmy coś delikatnego, subtelnego. Sprawdzonym prezentem na pewno będą zestawy biżuterii – na przykład kolczyki i łańcuszek z zawieszką oraz wspomniane wcześniej celebrytki. Jeśli jednak, mimo wszystko, zdarzy się, że wybrany przez nas prezent nie przypadnie osobie obdarowywanej do gustu, zawsze możemy go wymienić – dodaje Ewa Grycko.
Po trzecie.. kolacja
W Walentynki koniecznie musimy pamiętać o kolacji, uroczystej, przy świecach. Możemy ją zrobić sami, ale możemy też nadać jej jeszcze wytworniejszego charakteru i skorzystać z oferty lokalnych restauracji. Powiedzenie „przez żołądek do serca” nabiera w tym dniu szczególnego wymiaru. – Kolacja w restauracji to doskonały pomysł. W codziennym pędzie bardzo często nie mamy czasu, by ze sobą pobyć. A przy kolacji jest i czas dla siebie i rozmowa, wyłączamy się całkowicie od otoczenia. Jeśli dodamy do tego pyszne jedzenie, czegóż więcej nam trzeba? – mówi Jarosław Michalski, szef kuchni Restauracji Karczmy Zagłoba. Potrawy wybierajmy takie, które będą nam smakować, sięgajmy po sprawdzone produkty. Niemniej w Walentynki powinniśmy nadać daniom rumieńców i nie bać się przypraw. To one sprawiają, że dania stają się afrodyzjakami. – Co roku staramy się w Walentynki nadać kolacji szczególnego wymiaru. Nie inaczej będzie w tym roku. Przygotowujemy menu, które zapewni gościom wyjątkowe doznania smakowe. Podamy pierś z kaczki z plackiem ziemniaczanym i gotowanymi warzywami, osobuco z przyprawami korzennymi, zupę krem z dyni z jajkiem w kokilce, oliwą truflową i płatkami parmezanu. Dodatkowo dla każdej pary przygotujemy deser, który swoją kompozycją będzie się idealnie wpisywał w Święto Zakochanych – dodaje Jarosław Michalski.
Walentynki to szczególny czas. Dlatego, jakkolwiek zdecydujemy się spędzić ten dzień, pamiętajmy o jednym – wyłączmy telefony i po prostu bądźmy ze sobą.