Wielkanoc to czas przygotowywania tradycyjnych potraw, które trafiają na świąteczny stół. Swoimi przepisami dzielą się z Czytelnikami Mojej Świdnicy gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich Słowianki z Wilkowa.
Barszcz biały wielkanocny
Składniki:
80 g marchewki
40 g korzenia pietruszki
40 g korzenia selera
60 g cebuli
3 ząbki czosnku
100 g boczku wędzonego
20 g oleju
70 g wody
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu czarnego
300 g białej kiełbasy surowej
250 g ziemniaków pokrojonych kostkę
1 łyżeczka chrzanu
400 g zakwasu na barszcz biały
100 g śmietany 18%
Wykonanie:
Boczek dusimy na oleju, następnie dodajemy do niego wszystkie rozdrobnione warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i inne. Następnie dodajemy wodę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz i gotujemy przez około 20 minut aż warzywa będą w miarę miękkie. Kroimy kiełbasę w plastry i podsmażamy na patelni, później jak już to wszystko się ugotuje wrzucamy do tego kiełbasę, dodajemy chrzan, zakwas i gotujemy w 100 stopniach przez około 10 do 15 minut. Barszcz podajemy jajekiem na twardo.
Pascha
Składniki:
1 kg nie kwaśnego dobrze odciśniętego tłustego twarogu,
5 żółtek
30 dkg cukru,
1/4 l śmietanki,
20 dkg masła,
10 dkg migdałów,
10 dkg rodzynek,
1/2 laski wanilii.
Wykonanie:
Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i mieszając ogrzewać prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia, włożyć masło, przetarty ser, posiekane migdały, przebrane opłukane rodzynki, drobno pokrojoną wanilię. Wymieszać włożyć do specjalnej dziurkowanej formy, wyłożonej serwetką i przycisnąć obciążoną deseczką. Po wycieknięciu serwatki wyłożyć paschę z formy, zdjąć serwetkę. Przechowywać w chłodnym miejscu. W przypadku braku specjalnej formy można użyć sita z włosia.
Sernik wiedeński
Składniki:
Ciasto kruche:
15 dkg mąki
8 dkg masła lub margaryny
5 dkg cukru pudru
1 żółtko;
masa serowa:
1 kg nie kwaśnego i dobrze odciśniętego sera twarogu,
10 dkg masła lub margaryny,
6 jaj,
40 dkg cukru pudru,
5 dkg smażonej skórki pomarańczowej,
5 dkg rodzynek,
wanilia,
dwie łyżki kaszy manny lub mąki
10 dkg soli
Kruche ciasto, schłodzić, wywałkować wyłożyć dno dużej tortownicy, podpiec. Przyrządzić masę serową: ser zmielić masło utrzeć na pulchną masę dodawać kolejno żółtka przesiany cukier i ser. Starannie ucierać ubitą pianę, wyłożyć na masę serową, dodać siekaną skórkę pomarańczową, opłukane rodzynki, wanilię, kaszę mannę i sól do smaku. Lekko wymieszać, wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do dobrze nagranego nagrzanego piekarnika na 50 do 60 minut jeżeli wierzch sernika jest bardzo się zarumieni przykryć papierem upieczone ciasto lekko schłodzić okrążyć nożem dookoła formy, wyłożyć. Sernik można upiec bez ciasta kruchego, wówczas dno tortownicy można wyłożyć natłuszczonym papierem pergaminowym lub wysypać zmielonym sucharkiem.
Babka ucierana
10 dkg masła lub margaryny
4 duże jajka
12 dkg cukru pudru
cukier waniliowy
skórka z cytryny
olejek migdałowy
sok z cytryny
jedna łyżka rozpuszczonego kwasku cytrynowego
3 -4 łyżki śmietany lub kefiru
20 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki ziemniaczanej
1/2 paczki proszku do pieczenia
3 dkg cukru pudru do posypania
2 dkg masła i 1 dkg mąki do formy
Masło utrzeć dodawać kolejno żółtka przesiany cukier wanilię otartą skórkę z cytryny olejek migdałowy sok z cytryny śmietana. Wszystkie składniki starannie utrzeć. Ubić pianę z białek i dodać do niej proszek do pieczenia a następnie połączyć z utartymi żółtkami i przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Lekko wymieszać, włożyć do posmarowanej i wysypanej mąką formy babkowej , włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec 30- 40 minut. Gotowe, ostudzone wyjąć z foremki, podawać oprószone cukrem pudrem.
Za pomoc dziękujemy Edycie Robak-Duźniak.