Connect with us

Wyszukaj na portalu

16°C Świdnica
mojaswidnica.pl

Aktualności

Wielkanocnymi przepisami dzielą się z Czytelnikami gospodynie z KGW

canva.com

Wielkanoc to czas przygotowywania tradycyjnych potraw, które trafiają na świąteczny stół. Swoimi przepisami dzielą się z Czytelnikami Mojej Świdnicy gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich Słowianki z Wilkowa.

Barszcz biały wielkanocny

Składniki:

Advertisement. Scroll to continue reading.

 80 g marchewki

40 g korzenia pietruszki

40 g korzenia selera

60 g cebuli

Advertisement. Scroll to continue reading.

3 ząbki czosnku

100 g boczku wędzonego

20 g oleju

70 g wody

liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu czarnego

300 g białej kiełbasy surowej

250 g ziemniaków pokrojonych kostkę

1 łyżeczka chrzanu

400 g zakwasu na barszcz biały

100 g śmietany 18%

Wykonanie:

Boczek dusimy na oleju, następnie dodajemy do niego wszystkie rozdrobnione warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i inne. Następnie dodajemy wodę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz i gotujemy przez około 20 minut aż warzywa będą w miarę miękkie. Kroimy kiełbasę w plastry i podsmażamy na patelni, później jak już to wszystko się ugotuje wrzucamy do tego kiełbasę, dodajemy chrzan, zakwas i gotujemy w 100 stopniach przez około 10 do 15 minut. Barszcz podajemy jajekiem na twardo.


Pascha

Składniki:

1 kg nie kwaśnego dobrze odciśniętego tłustego twarogu,

5 żółtek

30 dkg cukru,

1/4 l śmietanki,

20 dkg masła,

10 dkg migdałów,

10 dkg rodzynek,

1/2 laski wanilii.

Wykonanie:

Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i mieszając ogrzewać prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia, włożyć masło, przetarty ser, posiekane migdały, przebrane opłukane rodzynki, drobno pokrojoną wanilię. Wymieszać włożyć do specjalnej dziurkowanej formy, wyłożonej serwetką i przycisnąć obciążoną deseczką. Po wycieknięciu serwatki wyłożyć paschę z formy, zdjąć serwetkę. Przechowywać w chłodnym miejscu. W przypadku braku specjalnej formy można użyć sita z włosia.


Sernik wiedeński

Składniki:

Ciasto kruche:

15 dkg mąki

8 dkg masła lub margaryny

5 dkg cukru pudru

1 żółtko;

masa serowa:

1 kg nie kwaśnego i dobrze odciśniętego sera twarogu,

10 dkg masła lub margaryny,

6 jaj,

40 dkg cukru pudru,

5 dkg smażonej skórki pomarańczowej,

5 dkg rodzynek,

wanilia,

dwie łyżki kaszy manny lub mąki

10 dkg soli

Kruche ciasto, schłodzić, wywałkować wyłożyć dno dużej tortownicy, podpiec. Przyrządzić masę serową: ser zmielić masło utrzeć na pulchną masę dodawać kolejno żółtka przesiany cukier i ser. Starannie ucierać ubitą pianę, wyłożyć na masę serową, dodać siekaną skórkę pomarańczową, opłukane rodzynki, wanilię, kaszę mannę i sól do smaku. Lekko wymieszać, wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do dobrze nagranego nagrzanego piekarnika na 50 do 60 minut jeżeli wierzch sernika jest bardzo się zarumieni przykryć papierem upieczone ciasto lekko schłodzić okrążyć nożem dookoła formy, wyłożyć. Sernik można upiec bez ciasta kruchego, wówczas dno tortownicy można wyłożyć natłuszczonym papierem pergaminowym lub wysypać zmielonym sucharkiem.

Babka ucierana

10 dkg masła lub margaryny

4 duże jajka

12 dkg cukru pudru

cukier waniliowy

skórka z cytryny

olejek migdałowy

sok z cytryny

jedna łyżka rozpuszczonego kwasku cytrynowego

3 -4 łyżki śmietany lub kefiru

20 dkg mąki pszennej

5 dkg mąki ziemniaczanej

1/2 paczki proszku do pieczenia

3 dkg cukru pudru do posypania

2 dkg masła i 1 dkg mąki do formy

Masło utrzeć dodawać kolejno żółtka przesiany cukier wanilię otartą skórkę z cytryny olejek migdałowy sok z cytryny śmietana. Wszystkie składniki starannie utrzeć. Ubić pianę z białek i dodać do niej proszek do pieczenia a następnie połączyć z utartymi żółtkami i przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Lekko wymieszać, włożyć do posmarowanej i wysypanej mąką formy babkowej , włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec 30- 40 minut. Gotowe, ostudzone wyjąć z foremki, podawać oprószone cukrem pudrem.

Za pomoc dziękujemy Edycie Robak-Duźniak.

Zostaw komentarz

Leave a Reply

Advertisement

Facebook

Przeczytaj również

Polecamy

Czternaście wsi z gminy Świdnica zgłosiło się do tegorocznej edycji konkursu na „Najładniejsze świąteczne przystrojenie sołectwa” organizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji...

Polecamy

Gminne Centrum Kultury i Sportu w Żarowie zaprasza na kiermasz wielkanocny, który odbędzie się w niedzielę, 17 marca w hali sportowo-widowiskowej GCKiS przy ul....

Aktualności

Od 1 stycznia 2024 roku w życie weszły zmiany dotyczące rejestracji pojazdów. Niefrasobliwość, w myśl nowych przepisów, może nas słono kosztować. Obowiązek zawiadomienia wydziału...

Polecamy

–Myślałam, że niewiele jest już w stanie mnie zaskoczyć. Myliłam się. Jedno jest pewne – jesteście najbardziej kreatywni! – mówiła Teresa Mazurek, wójt gminy...

Wszelkie prawa zastrzeżone. © Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy, 2023

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close