Connect with us

Wyszukaj na portalu

25°C Świdnica
mojaswidnica.pl

Polecamy

Rolnicy rozpoczęli żniwa [foto]

Rozpoczyna się najgorętszy w roku czas dla rolników – żniwa. Na pola rolników z terenu gminy Żarów wyruszyły już pierwsze kombajny i ciągniki, a to znak, że żniwa 2023 nabierają rozpędu. To zawsze ekscytujący i wieńczący ciężką pracę moment dla gospodarzy.

Rolnicy z gminy Żarów zapewniają, że tegoroczne zbiory będą raczej udane i co najważniejsze chleba nikomu nie zabraknie. Zapytaliśmy ich, jak wyglądają przygotowania do żniw, czy to trudna i ciężka praca i oczywiście, jak zamierzają świętować zakończenie prac polowych.

Jak przyznaje Krzysztof Ciastoń rolnik z Tarnawy, żniwa to czas wytężonej pracy i ogromnego wysiłku mieszkańców wsi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Żniwa to okres wieńczący trud, który rolnicy codziennie wkładają w uprawianie i pielęgnowanie ziemi. To ciężka i mozolna praca, tym bardziej, że wykonywana jest często w zmiennych warunkach atmosferycznych, w czasie upału, burz i ulewnych deszczy. Przygotowania do żniw zawsze rozpoczynamy od sprawdzenia sprzętów, przeprowadzamy w razie konieczności również bieżące remonty i naprawy maszyn, które muszą być w pełni sprawne. To jest trudna logistyka i trudne zadanie – mówi Krzysztof Ciastoń. I dodaje. – W tej chwili zbieramy jęczmień ozimy i plony są w miarę zadowalające. Pogoda na razie sprzyja rolnikom i myślę, że do połowy sierpnia powinniśmy się uporać ze żniwami. Tradycyjnie zakończenie żniw będziemy świętować na gminnych dożynkach, które w tym roku odbędą się właśnie w Imbramowicach.

O tym, że czas żniw to okres niezwykle intensywny i wymagający przekonuje także Urszula Bieniasz rolniczka z Wierzbnej, która nie kryje, że praca na polu to przede wszystkim wielka przyjemność.

Wakacje to czas urlopów i wypoczynku, ale dla nas rolników to czas wzmożonego wysiłku przy zbiorze plonów. Mimo wszystko jest to piękna praca, która sprawia mnóstwo radości – mówi Urszula Bieniasz, która wspólnie ze swoim tatą Panem Stanisławem Legiejewem, byłym sołtysem Wierzbnej, pracuje w polu, aby zebrać tegoroczne zbiory. Przygotowania do żniw rozpoczynają się naturalnie od kontroli sprzętu i wyczekiwania na odpowiednią pogodę. – Wstajemy rano, czekamy, aż rosa zejdzie z pola i jeżeli świeci słońce to zabieramy sprzęt, jedziemy do pola i kosimy. Zebrane zbiory praktycznie wywodzimy do skupu, wstajemy na następny dzień o 3 lub 4 rano, czekamy w kolejce, aby oddać zboże. To żmudna i bardzo ciężka praca. Na chwilę obecną mamy już zebrany jęczmień 17 hektarów, czekamy teraz na zbiory pszenicy i rzepaku. To udane zbiory, a zakończenie żniw z pewnością będziemy świętować na tegorocznych dożynkach gminnych, choć nie obejdzie się również bez rodzinnego świętowania.

W Polsce żniwa trwają najczęściej dwa miesiące, od połowy czerwca do końca sierpnia. Do jednych z głównych rodzajów zbiorów należą zboża, m.in. jęczmień, pszenica i owies oraz rośliny strączkowe. Żniwa zbierane są m.in. za pomocą kombajnu, a kiedy to już nastąpi i prace na polu zostaną skończone, organizuje się Święto Plonów zwane dożynkami. Jest to okazja do dzielenia się radością z zebranych polonów oraz tańczenia i śpiewania z innymi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: Mirosław Becher

Z rolnikami rozmawiała Magdalena Pawlik z UM Żarów

Zostaw komentarz

Leave a Reply

Advertisement

Facebook

Przeczytaj również

Wszelkie prawa zastrzeżone. © Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy, 2023

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close