Connect with us

Wyszukaj na portalu

20°C Świdnica
mojaswidnica.pl

Polecamy

Naszym sukcesem jest nasz zespół

foto; UM Jaworzyna Śląska

Pamiętacie jeszcze zapach i smak tradycyjnego, polskiego chleba? Pachnącego, z chrupiącą skórką, nie kruszącego się podczas krojenia? Takiego pieczywa możecie skosztować w piekarni Profit-Bis s.c. w Jaworzynie Śląskiej, która nie uległa modzie na polepszacze i niezmiennie od 25 lat wyrabia pieczywo na tym samym, własnoręcznie robionym zakwasie. Dla właścicieli piekarni – małżeństwa Anny i Jacka Wychowanków – tradycja i ludzie wciąż są najważniejsi.

Anna i Jacek Wychowankowie pozostają wierni tradycyjnym recepturom. W czasach „ulepszania” żywności, spulchniaczy, polepszaczy smaku itd. kontynuują piekarnictwo oparte na naturalnych produktach, bez stosowania chemicznych dodatków. Podstawą jest zakwas, który nie zmienia się od 25 lat, od początku działalności piekarni. – Przejęliśmy zakwasy od GS-u, gdy otwieraliśmy piekarnię, i od tamtej pory robimy je według tych receptur. To właśnie zakwas przekazuje moc, charakter pieczywu. Do tego potrzebne jest 36 i 6, czyli ciepłe dłonie piekarza. Jeśli pominiemy proces ludzki, chleb nie będzie miał takiego samego smaku – mówi Jacek Wychowanek.

Chleb wypiekany jest w jednym z dwóch pieców i każdego dnia trafia do jednego z 6 punktów sprzedaży w powiecie świdnickim. Dodatkowo 3 lata temu ruszyła wieczorna sprzedaż gorącego pieczywa, która cieszy się ogromnym zainteresowaniem klientów i zyskuje coraz szersze grono nowych. – Pieczywo sprzedajemy codziennie w godzinach od 18.00 do 22.00, jak dawniej od zaplecza. Czasami kolejka ustawia się na 100-150 metrów. W ostatnich dniach wprowadziliśmy dodatkowo do tej sprzedaży gorące słodkie bułki – tłumaczy Jacek Wychowanek.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Początki nie były łatwe

Piekarnia powstała w 1997 r., w czasach upadku gminnych spółdzielni i kredytów oprocentowanych na 27 procent. Pomysł na taki właśnie biznes zrodził się przypadkowo. – Byłem w wojsku i miałem kolegów cukierników, rzeźników i piekarzy. Najpierw jeden zaproponował mi otwarcie rzeźni, potem drugi – piekarni. Po wojsku pracowałem trochę w Niemczech, ale przyszedł czas, kiedy już nie chciałem wyjeżdżać. Miałem żonę, dzieci. Moja żona pracowała na fermie. Gdy powrócił pomysł otwarcia piekarni, odkupiliśmy od naszej gminy budynek piekarni w Jaworzynie Śląskiej, zaciągnęliśmy kredyt i rozpoczęliśmy tę trwającą 25 lat przygodę – opowiada Jacek Wychowanek. Od tamtej pory cały czasinwestujemy, stawiamy na nowoczesne technologie, trzymając jednocześnie jakość.

Choć technika wyrobu chleba przez ćwierćwiecze mocno się zmieniła, to w jaworzyńskiej piekarni wciąż ludzie, nie maszyny, są najważniejsi. Co prawda właściciele i pracownicy częściowo wspomagają się maszynami, ale ciasto wciąż wyrabia się ręcznie. Niezmiennie jego podstawą jest zakwas. – Istnieje dzisiaj takie przekonanie, że mąka jest alergenna i, co za tym idzie, niezdrowa. Tymczasem to nie prawda. Podstawą jest jej zakwaszenie, o czym wiedzieli już nasi przodkowie. Dzięki zakwaszeniu mąka traci szkodliwe właściwości. Dlatego tak ważny jest zakwas w piekarnictwie. Bez niego nie ma chleba. Powstaje wyrób chlebopodobny – mówi Anna Wychowanek.

W piekarni Profit-Bis można kupić różne rodzaje chleba. Wszystkie powstają według tradycyjnych receptur. – Nasze pieczywo wyrabiane jest na zakwasie, bez żadnych chemicznych dodatków – zapewnia Anna Wychowanek.

Klienci doceniają jednak tradycyjny smak jaworzyńskiego pieczywa. Niektórzy kupują tu chleb od samego początku funkcjonowania piekarni, a ta stała się dziś rozpoznawalną marką w całej okolicy. W październiku 2022 roku piekarnia została uhonorowana statuetką świdnickiego gryfa. To już drugi gryf w dorobku Anny i Jacka Wychowanków. W 2018 r. otrzymali nagrodę w dziedzinie innowacji, w tym roku – wyróżnienie specjalne. – Jesteśmy z tego dumni. To miłe uczucie, kiedy ktoś widzi to, co robisz i docenia. A dla nas to przecież 25 lat trudnej pracy, lepszych i gorszych momentów, szukania rozwiązań – wyjaśnia Jacek Wychowanek. Tym, co zdecydowało o sukcesie, jest zespół – pracownicy i rodzina. – Wszystko to, co osiągnęliśmy, zawdzięczamy pracownikom i dzieciom. Naszym największym sukcesem jest właśnie to, że potrafiliśmy się porozumieć, stworzyć zespół, wykorzystać swój potencjał i umiejętności. Od samego początku korzystaliśmy z własnej wiedzy i wiedzy pracowników. Wspólnie szukamy rozwiązań. Jesteśmy jedną rodziną i wspieramy się nawzajem. Razem czujemy się bezpieczniejsi na rynku. Do tego grona dołączyły także nasze dzieci, kiedy dorosły. Każde z nich ma dziś jakąś rolę do spełnienia. Pomagają nam na co dzień w różnych czynnościach, a dzięki temu, że prowadzą swoje biznesy, mamy poczucie, że będziemy mogli na nich liczyć także w sytuacjach kryzysowych. Ta świadomość dzisiaj jest bardzo ważna – tłumaczy Jacek Wychowanek. – Sytuacja na rynku jest dziś bardzo trudna. Z niepokojem czekamy na 1 stycznia, wówczas czeka nas drastyczna podwyżka cen gazu. Dobrze, że przez lata inwestowaliśmy. Z dwóch pieców jeden jest bardzo energooszczędny. To na niego spróbujemy przerzucić większą część produkcji. Nie możemy przecież obarczać klienta tymi kosztami.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nie zapominają o innych

W całej swojej wieloletniej działalności właściciele piekarni Profit-Bis nigdy nie zapomnieli o tych, którzy potrzebują wsparcia i pomocy. – Jesteśmy wierzącymi osobami. Chcemy, by inni także otrzymali coś dobrego. Dlatego wspomagamy lokalne organizacje, codziennie oddajemy chleb do schroniska św. Brata Alberta w Świdnicy. Kiedy tylko ktoś prosi, staramy się pomóc. Uśmiech z drugiej strony jest dla nas największą zapłatą – mówi Jacek Wychowanek. – Jesteśmy wdzięczni wszystkim osobom, które nas wspierały od początku naszej działalności –dodają zgodnie Anna i Jacek Wychowanek.

źródło: UM Jaworzyna Śląska

Zostaw komentarz

Leave a Reply

Advertisement

Facebook

Przeczytaj również

Polecamy

W Jaworzynie Śląskiej można poczuć klimat świąt Bożego Narodzenia. Ulice rozświetliły świąteczne iluminacje, a obok targowiska stanęła duża świetlna choinka. Łącznie na ulicach Wolności...

Polecamy

Blisko 3 ha terenu, 2,5 km torów i ponad 140 jednostek zabytkowego taboru kolejowego. To również plan filmowy wielu produkcji telewizyjnych. Muzeum Kolejnictwa w...

Polecamy

Wspaniałe stoiska przygotowane przez sołectwa, które tradycyjnie zachwyciły kreatywnością, pomysłowe dekoracje, mnóstwo pysznego jedzenia i dobrej zabawy – za nami dożynki gminne, które w...

Polecamy

Każdy, komu nie jest obojętny stan kolejowych zabytków, może zaadoptować lokomotywę i pomóc w jej odnowieniu – finansowo lub przez wolontariat. Muzeum Kolejnictwa w...

Wszelkie prawa zastrzeżone. © Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy, 2023

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close