Setki gości, zdrowa żywność, ciekawe warsztaty, konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci” i odkrywanie tego, co nieznane. Festiwal Mąki w Siedlimowicach, którego organizatorem było Gminne Centrum Kultury i Sportu w Żarowie i Młyn Siedlimowice ponownie przyciągnął tłumy.
W sobotę, 9 sierpnia w zabytkowym młynie każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Jedni przyjechali po zdrową żywność, drudzy poznać historię miejsca, ale nie zabrakło też takich osób, które wiedzą doskonale, że czas w siedlimowickim młynie płynie nieco wolniej. Sielski klimat i doskonała pogoda były świetną okazją, aby odpocząć od miejskiego zgiełku na łonie natury. Festiwal Mąki otworzyli zastępca burmistrza Kamil Nieradka, Witold Markiewicz właściciel młyna w Siedlimowicach, Tomasz Pietrzyk dyrektor Gminnego Centrum Kultury i Sportu w Żarowie oraz Wojciech Kamiński.
Jednym z najważniejszych punktów programu Festiwalu Mąki jest konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci”. W tym roku na konkurs wpłynęło 11 świeżych, pachnących bochenków chleba. Jury w składzie: Krystyna Faruń, zastępca burmistrza Kamil Nieradka i Wojciech Kamiński miało niełatwy wybór.
WYNIKI KONKURSU „CHLEBOWZIĘCI”:
I miejsce: Katarzyna Wojno z Wrocławia
II miejsce: Monika Miklaszewska z Jaworzyny Śląskiej
III miejsce: Janusz Orzechowski z Łażan
WYRÓŻNIENIA:
Marta Kołodziejczyk, Rafał Wiśniowski, Elżbieta Cegiełka.
Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się stoiska lokalnych producentów i rękodzielników, gdzie do wyboru były przysmaki, ciasta, jagodzianki, miody, owoce, octy, a także biżuteria, torebki i wiele innych. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Łażanianki” serwowały pyszne ciasta, a Sołectwo Siedlimowice pierogi i zimną lemoniadę. Strażacy z OSP Kalno pokazywali uczestnikom, jak udzielać pierwszej pomocy. Podczas festiwalu odbył się także spacer zielarski z Anetą Zabrzewską.
źródło: UM Żarów
















