Ten kwaśny, tamten bardzo gęsty, a jeszcze inny – zbyt octowy,… a Świdnicki najlepszy! Tegoroczny ranking majonezów przeprowadzony przez redakcję Fakt, wygrywa Majonez Świdnicki.
Zwarty, gęsty, nie lejący się – tak opisuje smak naszego lokalnego produktu Andrzej Zwoliński, ekspert rankingu.
Porównanych zostało 12 różnych produktów od różnych producentów i… Majonez Świdnicki tym razem jest na podium!
Ocenie poddano konsystencję, smak, skład, czy cenę. Tegorocznego faworyta opisano jako: „sos o średniej gęstości, lekko rozpływający się przy smarowaniu, o jasnym kremowym odcieniu i wyczuwalnym kwaskowym smaku”.
Po analizie, smakosz redakcji Fakt wybrał stosunek jakości do ceny, typując jako numer 1 – właśnie Majonez Świdnicki.
– Oceniając koszt, smak i skład, ostatecznie postanowiliśmy wyróżnić Majonez Świdnicki. Co prawda jego skład nie odbiega od większości pozostałych sosów, mamy więc olej, jajka, musztardę i wodę, jednak poza kwasem askorbinowym (E300) nie zawiera innych konserwantów, a szczególnie soli wapniowo-disodowej EDTA, którą to znaleźliśmy w niemal wszystkich pozostałych sosach, czy też gumy ksantanowej i guar. Pod względem smaku Majonez Świdnicki znalazł się najbardziej pośrodku, czyli nie jest ani nie zbyt mdły, ani nie mocno kwaskowy — po prostu smaczny. O jego wyborze zdecydował ostatecznie stosunek jakości do ceny. Pod tym względem — z ceną 3,49 zł za słoiczek o pojemności 300 ml — Majonez Świdnicki zdeklasował rywali – czytamy na stronie Fakt.pl.
Cały przebieg rankingu można obejrzeć klikając TU.
Źródło: fakt.pl
