Wzbogacona wpływami innych kultur i religii, polska kuchnia dla każdego z nas pachnie i smakuje inaczej – wspomnieniami, potrawami przygotowywanymi przez nasze babcie, regionalnymi produktami, smakami dzieciństwa. Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy zabrała chętnych w sentymentalną podróż pełną wydarzeń upowszechniających wiedzę o dziedzictwie kulinarnym.
Dzisiejsze wydarzenie zainaugurował wykład dietetyk, Agnieszki Podgórskiej o zdrowym odżywianiu. Następnie Cysters zaprosił przybyłych na wyjątkowe zwiedzanie biblioteki, owiane mnóstwem ciekawostek. Dla uważnych słuchaczy, którzy znali odpowiedzi na zadawane przez przewodnika pytania zostały przygotowane nagrody niespodzianki. Na głodnych wrażeń uczestników czekało spotkanie kulinarne z cenionym kucharzem, Piotrem Garbaciakiem, który opowiadał o kuchni śląskiej i zaserwował smakowity bigos z czerwonej kapusty.
-„Zasmakuj w tradycji” to wydarzenie, które zaspokoiło głodnych kultury i pysznych smaków. Uczestnicy Europejskich Dni Dziedzictwa, zorganizowanych przez pracowników Miejskiej Biblioteki Publicznej zostali zabrani w podróż po świdnickiej książnicy, która w swoich zakamarkach kryje niedostępne na co dzień „smaczki”. Była to doskonała okazja, by poznać tajniki kuchni dolnośląskiej, jej historię, charakterystyczne potrawy, to również możliwość poznania wybranych tajników sztuki kulinarnej pod okiem profesjonalnego kucharza. Wydarzenie wzbogaciła swoją obecnością dietetyk, która opowiadała o korzyściach i trudach zdrowego odżywiania – mówi Katarzyna Poznańska z Miejskiej Biblioteki Publicznej w Świdnicy.