Connect with us

Wyszukaj na portalu

9°C Świdnica
mojaswidnica.pl

Aktualności

Donald, czyli wyjątkowa pizza w wyjątkowym miejscu

foto: Daniel Gębala

Ulica Wałbrzyska, jedna z najważniejszych arterii komunikacyjnych Świdnicy. To właśnie tutaj znajduje się najstarsza pizzeria w mieście. Chyba każdy choć raz skosztował wyjątkowych wypieków z „Donalda”. W światowy dzień pizzy odwiedziliśmy Kazimierza Garleja, który od ponad 35 lat z powodzeniem prowadzi swój mały biznes. – Gdy jestem w lokalu i siedzą młodzi ludzie, którzy rozmawiają przez telefon i mówią, że siedzą w Donaldzie, to jest mi bardzo miło. Mieszkańcy rozpoznają nasz lokal – opowiada z uśmiechem na twarzy.

Kazimierz Garlej prowadzi pizzerię wraz ze swoją żoną Jolantą od ponad 35 lat przy ul. Wałbrzyskiej 5. – Kiedy otwieraliśmy naszą pizzerię, rynek był straszliwie przetrzebiony i tak naprawdę nie było nic. Prawie każdy, kto próbował lukę w jakiejkolwiek branży „wypełnić” utrzymywał się na rynku – mówi Kazimierz Garlej. Zapytany o przepis na wieloletni sukces prowadzonego biznesu odpowiada krótko:
Przede wszystkim trzeba się trzymać sprawdzonego przepisu i nic nie zmieniać. Nie należy też zmieniać branży, „nie skakać” z jednego biznesu w drugi, bo najczęściej prowadzi to donikąd. Nie wolno także szarżować z cenami. Ma ona bardzo duże znaczenie dla rynku. Trzeba być miłym i uprzejmym. Należy doceniać każdego człowieka, który do nas przychodzi, bez względu na to, czy jest stary czy młody. Jednak czy można to nazwać sukcesem? Na pewno są ludzie, którzy mierzą sukces inną miarą. Przede wszystkim kwestią finansów i zasobnością swojego portfela. My razem z żoną podchodzimy do tego akurat inaczej. Wiadomo, że pieniądze są ważne. Człowiek pracuje, aby mieć lepiej w życiu. Choć my nie jesteśmy żadnymi filantropami.

Dlaczego akurat Donald?
W przeszłości i zresztą do tej pory bardzo lubię kreskówki o Kaczorze Donaldzie. Stąd pomysł na nazwę nasze pizzerii. Postać Kaczora Donalda jest niby bardzo nerwowa i jest „narwańcem”, ale przy okazji ma bardzo dobre serce. W przeszłości przed lokalem mieliśmy reklamę z Donaldem, który trzymał w swoich rękach pizzę. Gdy jestem w lokalu i siedzą młodzi ludzie, którzy rozmawiają przez telefon i mówią, że siedzą w Donaldzie, to jest mi bardzo miło, że mieszkańcy rozpoznają nasz lokal – opowiada pan Kazimierz. Warto podkreślić, że od lat przy ul. Pułaskiego funkcjonuje również pizzeria Daisy, którą prowadzi brat Kazimierza Garleja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

1 Comment

1 Comment

  1. Ktoś

    5 kwietnia, 2024 at 4:49 pm

    Dobrą pizzę robią

Leave a Reply

Advertisement

Facebook

Przeczytaj również

Kultura

Sznur, Wisielec i Zadushka to zespoły, które zaprezentują się na ostatnim tej wiosny koncercie w Klubie Bolko ŚOK. Sobotnie wydarzenie jest obowiązkowe dla fanów black metalu. Świdnicki Przegląd Muzyczny prezentuje w...

Aktualności

Miejski Zarząd Nieruchomości w Świdnicy w imieniu Gminy Miasto Świdnica podjął działania już w lipcu 2023 r. w celu pozyskania dotacji na przeprowadzenie termomodernizacji...

Aktualności

Szacowny Jubilat urodził się 6 kwietnia 1923 roku w Czerminie, jako najmłodszy z trojga dzieci Jana i Heleny. Z rodziną wyemigrował do Borysławia, gdzie...

Aktualności

W ten weekend w Świdnicy można było skosztować rozmaitych dań ulicznej kuchni. Na Rynku zaparkowało łącznie kilkanaście food trucków. W ramach eventu „Świdnicki smaczny...

Wszelkie prawa zastrzeżone. © Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy, 2023

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close