Connect with us

Wyszukaj na portalu

21°C Świdnica
mojaswidnica.pl

Powiat

W Bagieńcu powstanie Inkubator Przetwórstwa Lokalnego

Fundacja Spichlerz Kultury otrzymała 500 tys. złotych dofinansowania na utworzenie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego. – To ma być pomost pomiędzy rolnikiem a mieszkańcem miasta, który szuka zdrowych produktów i miejsca do ich przetworzenia – mówi Violetta Mazurek, prezes fundacji. To także kolejny krok w kierunku stworzenia w naszej gminie miejsca, w którym będzie można spędzić wolny czas na łonie natury, ze zdrowymi lokalnymi produktami w koszu piknikowym.

Inkubatory przetwórstwa lokalnego to instytucje wspierające rolników i małych producentów. Osoba prowadząca inkubator ma za zadanie przygotować odpowiednią infrastrukturę i udostępnić ją lokalnym producentom rolnym, przetwórcom w celu przetworzenia produktów rolnych. Może też służyć przechowywaniu produktów. Co ważne, inkubator przetwórstwa lokalnego może zatrudniać specjalistów, aby służyli pomocą od strony prawnej, technologicznej, marketingowej, może też być wyposażony w narzędzia informatyczne potrzebne do sprzedaży i dystrybucji produktów rolnych.

W najbliższym czasie w powiecie świdnickim powstaną dwa takie inkubatory – w Boleścinie (gmina Świdnica) i w Bagieńcu (gmina Jaworzyna Śląska). – Będą to jedne z pierwszych tego typu obiektów w województwie dolnośląskim – informuje Krystian Ulbin, prezes LGD „Szlakiem Granitu”.

W Bagieńcu prowadzeniem inkubatora zajmie się Fundacja Spichlerz Kultury, która pozyskała 500 tys. złotych dofinansowania z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 na ten cel. – To drugi ważny dla nas krok, ponieważ posiadamy już inkubator przedsiębiorczości. Przez cały czas prowadzimy konsekwentne działania, które mają na celu stworzenie w Bagieńcu nie tylko miejsca promującego kulturę i sztukę, ale również wspierającego okolicznych rolników i dającego im narzędzia i drogowskazy do rozwoju. Zdrowe odżywianie, zdrowe produkty, za którymi coraz chętniej rozglądają się klienci, można znaleźć na wsi. Ważne jest jednak, w jaki sposób te produkty są podane, jak to robić, aby nie straciły swych największych walorów. Oczywiście, można opierać się tylko na sezonowości, ale warto, aby zdrowe owoce i warzywa towarzyszyły nam przez cały rok. I temu będzie służył nasz inkubator. Będziemy przetwarzać zdrowe produkty, ale też przygotowywać do przechowywania, na przykład w szklanych opakowaniach. Wesprzemy wytwórców w sprzedaży – zapowiada Violetta Mazurek, prezes fundacji.

Najważniejszą częścią inkubatora będzie kuchnia wyposażona w urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnie. Lokalni rolnicy, małe firmy oraz osoby zgłaszające taką potrzebę będą mogły skorzystać z nich w celu wyrobu i przechowywania własnych produktów. Spełnią wszelkie wymogi sanitarne, nie inwestując własnych środków w urządzenia gastronomiczne, dzięki czemu znacząco obniżą koszty wytworzenia swoich produktów. Korzyści będzie jednak znacznie więcej. – Wieś coraz częściej jest miejscem, gdzie rodziny chcą spędzić czas w przyjaznym, czystym środowisku, na łonie natury. Wciąż na szczęście kojarzona jest ona ze zdrowymi produktami pochodzącymi z ekologicznych upraw i hodowli. Inkubator kulinarny ma być pomostem pomiędzy rolnikiem a mieszkańcem miasta, który szuka zdrowych produktów. Dzisiaj wiadomo, że dobry produkt to jedno, a sposób jego obróbki i serwowanie to druga strona medalu, którą gdzieś po drodze zgubiono. Tym bardziej, że ekologiczne wiktuały są sporo droższe od tych masowo produkowanych, dlatego trzeba zadbać o to, by klient, płacąc za coś więcej, był od początku do końca zadowolony. W naszym inkubatorze będziemy dbać  o wszystko – o dobry produkt, który przygotuje rolnik, o jego obróbkę, która nie zniszczy jego walorów, a wręcz przeciwnie, poprawi jego jakość i o stronę wizualną. Nie oszukujmy się, kupuje się oczami, a pierwsze wrażenie jest najważniejsze. Marzy nam się, aby większość tych pyszności można było nabyć właśnie u nas podczas wydarzeń, które jako fundacja prowadzimy przez prawie cały rok. Dofinansowanie otrzymaliśmy ze środków Urzędu Marszałkowskiego w projekcie ogłoszonym przez LGD Szlakiem Granitu, który nas bardzo wspierał w podjęciu tego ważnego kroku. W naszych działaniach wspierają nas także Urząd Miejski w Jaworzynie Śląskiej oraz Starostwo Powiatowe w Świdnicy. Dzięki tej pomocy w naszej fundacji odbywa się szereg wydarzeń, przyciągających do nas tłumy gości z całej Polski – tłumaczy Violetta Mazurek.

Inkubator przetwórstwa lokalnego w Bagieńcu będzie się z całą pewnością wyróżniać spośród innych tego typu lokalizacji. Marzeniem prowadzących jest, by był on miejscem, gdzie będzie można przyjechać i udać się na pobliskie pole lawendowe na piknik, wcześniej zaopatrując się w kosz ze zdrowymi i pysznymi wiktuałami. – Organizujemy wiele wydarzeń kulturalnych i to wszystko może, a nawet powinno iść w parze. I tego sobie życzymy na ten nowy rok – podsumowuje Violetta Mazurek.

źródło: UM Jaworzyna Śląska

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zostaw komentarz

Leave a Reply

Advertisement

Facebook

Przeczytaj również

Polecamy

Urząd Marszałkowski ogłosił wyniki naboru wniosków na termomodernizację obiektów użyteczności publicznej  na terenie województwa. Dwa, zgłoszone przez gminę Świdnica wnioski zostały ocenione pozytywnie i...

Aktualności

2435 starych, energochłonnych opraw zastąpionych zostanie nowymi ledowymi. Na wymianę źródeł światła w lampach oświetlenia miejskiego Świdnica otrzyma 3 701 200 zł w ramach dziewiątej edycji...

Aktualności

Ze środków Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej z Ministerstwa Sportu i Turystyki –  1 365 840 zł oraz z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego – 700...

Aktualności

14 milionów złotych otrzyma szpital Latawiec w Świdnicy na modernizację i zakup sprzętu dla Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. Informacje przekazano podczas konferencji prasowej, 19 września....

Wszelkie prawa zastrzeżone. © Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy, 2023

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close