Doceniono mieszkańców powiatu świdnickiego, którzy zajmują się wytwarzaniem smakowitych produktów z warzyw i owoców. Prezentowane gospodarstwa są gospodarstwami rodzinnymi, w których z pasją i zamiłowaniem wytwarzane są lokalne produkty wysokiej jakości.
Radny Sejmiku Województwa Dolnośląskiego, Grzegorz Macko spotkał się w czwartek, 22 stycznia w Strzegomiu z panem Michałem Starakiem. Radny przekazał właścicielowi „Dyniowego zakątku” nagrodę oraz serdeczne gratulacje za zajęcie II miejsca w konkursie „Sposób na Sukces”. W tym rodzinnym gospodarstwie, w Olszanach wytwarzane są miedzy innymi dżemy, musy, konfitury dyniowe, pasty, humusy, smalczyki dyniowe, pasztety dyniowe z różnymi dodatkami, soki i syropy dyniowe, ketchupy, paprykarze, sosy dyniowe, olej z pestek dyni, ciasta, ciasteczka, serniki i wiele, wiele innych. Gratulacje złożył również burmistrz Strzegomia, Zbigniew Suchyta.
Grzegorz Macko odwiedził też gminę Marcinowice, gdzie kolejną nagrodzoną osobą jest pan Piotr Tański, mieszkaniec Mysłakowa, który otrzymał wyróżnienie za „rozpoczęcie przetwórstwa owoców miękkich poprzez innowacyjną technologię rozdrobnienia i suszenia oraz ich zbywanie”. Pan Piotr specjalizuje się w uprawie borówki amerykańskiej. Sam zajmuje się produkcją, sprzedażą i promocją oferowanych przez siebie produktów.
Podziękowania i gratulacje przekazali również Stanisław Leń – wójt gminy Marcinowice i Artur Fiołek – przewodniczący rady gminy.
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie ogłosiło XX edycję ogólnopolskiego konkursu „Sposób na Sukces” na najlepsze działania kreujące przedsiębiorczość na obszarach wiejskich. Do konkursu mogły zostać zakwalifikowane osoby fizyczne i prawne, które w kreatywny sposób, realizują ciekawe pomysły i tworzą nowe miejsca pracy.