Zakład w PepsiCo w Środzie Śląskiej to największy i najbardziej ekologiczny zakład produkcyjny w Europie. Fabryka będzie produkować chipsy ziemniaczane i typu tortilla, konkretnie popularne marki Lay’s i Doritos. Zapraszamy do przeczytania rozmowy z Tomaszem Dropem, kierownikiem BHP i ochrony środowiska zakładu.
* Zakład w PepsiCo w Środzie Śląskiej to największy i najbardziej ekologiczny zakład produkcyjny w Europie. Fabryka będzie produkować chipsy ziemniaczane i typu tortilla, konkretnie popularne marki Lay’s i Doritos. Rekrutacja osób do poszczególnych obszarów trwa! W czerwcu rozpoczęliśmy poszukiwania specjalistów i techników ds. oczyszczalni. W rozmowie z Tomaszem Dropem, Kierownikiem BHP i Ochrony Środowiska, pytamy o to, dlaczego warto dołączyć do jego zespołu i czym wyróżnia się ta oczyszczalnia. Tomasz, jesteś w PepsiCo już pół roku. Co jest dla Ciebie najważniejsze w pracy tutaj?
– Przede wszystkim niepowtarzalny zespół. Ludzie, którzy przyszli tu w określonym celu – wybudować najnowocześniejszy zakład przekąskowy w Polsce. Greenfield, czyli budowa od zera, to zawsze duże przedsięwzięcie organizacyjne i specyficzny rodzaj wyzwań. Każdy, kto ceni sobie swobodę działania, możliwość podejmowania decyzji i realny wpływ na ostateczny kształt projektu, odnajdzie się tu bez problemu. Dodatkowo korzystanie z doświadczeń tak dużej firmy stwarza wyjątkowo cenne możliwości rozwoju dla każdego, kto ceni sobie rozwój, profesjonalizm i na poważnie myśli o swojej karierze.
* W nowej inwestycji jesteś odpowiedzialny za cały obszar BHP, a także ochrony środowiska. Dlaczego oczyszczalnia ścieków jest tutaj kluczowa?
– Często powtarzam, że oczyszczalnia ścieków to serce zakładu. Od tego, co robimy z wodą, którą używamy w procesie produkcji chipsów, zależy, jaki wpływ mamy na środowisko. Celem firmy jest zrównoważony rozwój, czyli taki, który wywiera jak najmniejszy wpływ na naszą planetę. Cała fabryka w Środzie Śląskiej jest budowana zgodnie z tą ideą.
* Interesujące. Możesz rozwinąć ten temat?
– Oczywiście. Przykładem takiego zrównoważonego rozwoju jest trzykrotne wykorzystanie wody w procesie produkcji. Jest ona każdorazowo oczyszczana, zawracana i używana ponownie. To jest niebagatelne rozwiązanie, które w przyszłości chcemy rozwinąć do tego stopnia, by obieg wody w fabryce był zamknięty. To oznacza samowystarczalność, minimalizowanie wpływu na środowisko i duże oszczędności.
* Produkcja w fabryce ruszy w lutym 2023 roku. Czy start oczyszczalni jest zaplanowany na ten sam termin?
– Nie, musimy być gotowi już kilka miesięcy wcześniej! Kluczowy jest czas od września, kiedy zaczniemy już przygotowywać oczyszczalnie do uruchomienia. Będziemy m.in. namnażać bakterie i przygotowywać proces pod kątem możliwości przyjęcia ścieków). W listopadzie będziemy gotowi do działania!
* 23 czerwca wspólnie z Wiesławem Porębskim prowadzicie webinaru pt. „Rola oczyszczalni ścieków w zrównoważonym rozwoju PepsiCo”. Do kogo jest on skierowany?
– Przede wszystkim do osób zainteresowanych pracą w oczyszczalni ścieków. Poszukuję do mojego zespołu specjalistów i techników. Zależy mi na osobach zorientowanych na rozwój i skoncentrowanych na kwestiach związanych z ochroną środowiska. Praca w tak nowoczesnej oczyszczalni ścieków to szansa na zdobycie wyjątkowo cennego doświadczenia, które na pewno zaowocuje w przyszłości. Mam przyjemność prowadzić ten webinaru z Wiesławem Porębskim, który w zakładzie w Środzie Śląskiej wprowadził wiele innowacji poprawiających dostęp do urządzeń i elastyczność przezbrojeń oraz zastosował rozwiązania zmniejszające zużycie wody i energii. Gwarantuję solidną porcję wiedzy!
* W jaki sposób można się zapisać?
– Wystarczy skopiować link shorturl.at/glntJ
* Na zakończenie powiedz jeszcze, czego oczekujesz od kandydatów do oczyszczalni i jak mogą się zgłaszać?
– Jest kilka sposobów! Na naszej stronie www.pepsicojobs.com są wszystkie aktualne oferty pracy – można aplikować tam bezpośrednio. Mamy też adres mailowy rekrutacja@pepsico.com, na który można podesłać swoje CV w dowolnym momencie. Zachęcamy też do kontaktu przez portal LinkedIn ze mną lub Malwiną Pikiewicz, która odpowiada za rekrutację do nowej fabryki.
Na stanowisko specjalisty ds. oczyszczalni poszukujemy osób, które mają:
- Min. rok doświadczenia w tym obszarze,
- Wykształcenie kierunkowe techniczne (ochrona środowiska, technolog wody i ścieków lub pokrewne),
- Wiedzę z zakresu ochrony środowiska i zarządzania odpadami,
- Uprawnienia energetyczne – eksploatacja,
- Komunikatywną znajomość angielskiego.
Technik ds. oczyszczalni potrzebuje przede wszystkim:
- Uprawnień energetycznych – eksploatacyjnych,
- Uprawień na wózki widłowe,
- Wykształcenia min. zasadniczego kierunkowego (ochrona środowiska, elektryk, mechanik).
Do zobaczenia na webinarze 23 czerwca! Do osób, które się zarejestrują prześlemy link z nagraniem po spotkaniu! Dwie poprzednie rozmowy o procesie produkcji chipsów i rekrutacji zobaczycie na kanale YouTube PepsiCo Polska.
