Connect with us

Wyszukaj na portalu

9°C Świdnica
mojaswidnica.pl

Ludzie regionu

Pszczoły to jego pasja

Żeby prowadzić pasiekę trzeba dobrze znać obyczaje i potrzeby pszczół. Czasem dać się użądlić, czasem posłuchać ich śpiewu. Pszczelarz musi je naprawdę kochać, by dobrze się nimi opiekować. Pszczoły odwdzięczą się za tę miłość, oddając mu swój największy skarb – plaster miodu. Pasieka Łukasza Pachurskiego to niewątpliwie ciekawe miejsce na terenie gminy Żarów. Na pewno warto tam zajrzeć!

*Skąd pomysł na założenie pasieki w Gołaszycach? Jak duża/liczna jest Wasza pasieka?

Pasieka jest pomysłem mojego ojca Dariusza, który zaproponował kupno pierwszych rodzin w ramach hobby. Aktualnie posiadamy 80 pni.

Advertisement. Scroll to continue reading.

*Czy praca w pasiece jest pracochłonna? Od czego trzeba zacząć, aby założyć pasiekę?

Przy 80 rodzinach jest to praca na pełen etat, od kwietnia do końca września. Zwłaszcza w latach deszczowych trzeba wykorzystać słońce od świtu do zmierzchu, by mieć pszczoły pod kontrolą. Zacząć należy od literatury pszczelarskiej, obejrzenia filmów na YouTube. Gdy mamy już opanowaną teorię dobrze jest pójść na praktykę do lokalnego doświadczonego pszczelarza. Po takim przygotowaniu możemy kupić pierwszy ul/ule i zrobić kurs pszczelarski.

*Wiele argumentów, głównie zdrowotnych, przemawia za tym, że nie każdy może zostać pszczelarzem. Czy rzeczywiście tak jest? Czy w pasiece zawsze dzieje się coś ciekawego?

Trzeba mieć do tego dużo siły, podnoszenie korpusów z miodem w środku sezonu wymaga dużo siły, a im więcej rodzin mamy, tym więcej kilogramów przeniesiemy. Uczulenie stanowi dużą przeszkodę do prowadzenia pasieki, lecz odpowiedni strój, zabezpieczenie, hodowla łagodnych i spokojnych pszczół pozwoli nam na prowadzenie pasieki. Osobiście uczuliłem się po 3 latach posiadania pszczół i wiem, że wszystko jest do zrobienia, jeśli tylko chcemy. Oczywiście wiąże się to z ryzykiem, posiadaniem adrenaliny w pobliżu i osoby nadzorującej z daleka. Nigdy nie było sezonu bez przynajmniej 1 użądlenia. Pasieka to miejsce gdzie nie ma nudy! Początkiem marca wypatrujemy temperatur +15*, by móc wykonać pierwszy w roku przegląd, rozpędzamy pszczoły do pożytków. Początek lata wymaga olbrzymiego nakładu sił i czasu, kwitnie wiele roślin, co wiąże się z przewożeniem rodzin, trzeba wykonać odkłady, uprawiać wspinaczkę na drzewa po roje oraz hodować matki, do tego miodobrania, suszenie pyłku. Można stracić głowę! Jesienią prace zwalniają, zostaje leczenie i zakarmienie do zimy. Gdy zaczynają łapać mrozy to czas na edukację, planowanie kolejnego sezonu i kubek ciepłego mleka z miodem!

Advertisement. Scroll to continue reading.

*Wytworzony miód jest sprzedawany? Jaki jest najlepszy miód i jakie są korzyści ze spożywania miodu?

Tak, mamy klientów w całej Polsce i nie tylko, odbiorcami są również okoliczne sklepy. Najlepszy miód? Na świecie jest to miód manuka. W Polsce miody mają podobną ilość składników prozdrowotnych i każdy wspomoże inny organ. Miód rzepakowy polecany jest na serce i układ krążenia, lipowy na odporność, wrzosowy na problemy z prostatą a gryka poprawi funkcjonowanie żołądka. Niedocenianym produktem pszczelim ciągle pozostaje pyłek- bomba witaminowa, dodatkowo zawierająca aminokwasy i sole mineralne.

Zostaw komentarz

Leave a Reply

Facebook

Przeczytaj również

Polecamy

22 sierpnia po godz.17 w Gołaszycach w gm. Żarów z rzeki wyłowiono ciało mężczyzny. Na ten moment policja stara się ustalić tożsamość zmarłego, a...

Aktualności

To kolejny przypadek w powiecie świdnickim kiedy dochodzi do postrzelenia kota. Tym razem do zdarzenie doszło w Gołaszycach w gm. Żarów. –No i chodził...

Wszelkie prawa zastrzeżone. © Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy, 2020

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close