We wrześniu 2021 roku ruszyła budowa nowej fabryki Frito Lay (grupa PepsiCo) w Świętem koło Środy Śląskiej, a wraz z nią rekrutacja m.in. do działu produkcji i technologii. O rozmowę poprosiliśmy Pawła Plesnara, Kierownika Produkcji w nowym zakładzie. Paweł doskonale zna obszar produkcji i technologii, pełnił podobną rolę w fabryce PepsiCo w Grodzisku Mazowieckim. Wcześniej pracował w tym zakładzie na stanowisku Kierownika Projektów i Kierownika Magazynu. Odpowiadał również za produkcję w fabryce PepsiCo w Tomaszowie Mazowieckim.
*Paweł, kogo szukasz do swojego zespołu, dla kogo praca w Twoim zespole będzie ciekawa?
– Pracę w naszej fabryce polecam wszystkim, którzy pasjonują się nowoczesną technologią, bo produkcja chipsów ziemniaczanych i chipsów tortilla marki Doritos to wbrew pozorom bardzo zaawansowany proces. Już na etapie przygotowania surowca. Kukurydza jest sortowana ziarnko po ziarnku, a ziemniaki kontrolowane sztuka po sztuce przez system wizyjny Przykładowo na etapie krojenia ziemniaków, kroimy je z dokładnością do setnych milimetra, a każdy chips przed pakowaniem zostaje sfotografowany i system wizyjny odrzuca wyroby, które znajdują się poza specyfikacją. Do paczek trafia wyrób wyłącznie najwyższej jakości. Dodając do tego zaawansowane systemy ważenia produktu, pakowania i autopaletyzacji, zwieńczone w pełni zautomatyzowanym magazynem, otrzymujemy szerokie możliwości samodoskonalenia równolegle z optymalizacją procesów na każdym etapie produkcji. Jestem przekonany, że każdy znajdzie coś dla siebie bez względu na to czy pasjonuje się: mechaniką, automatyką, technologią czy zarządzaniem zespołami.
*Czy jest to proces manualny czy zautomatyzowany?
– Nowoczesna technologia idzie tu w parze z zaawansowaną automatyzacją zarówno samego procesu produkcji, pakowania jak i magazynowania. Proces jest w dużej mierze ustandaryzowany i zaawansowany niemniej cały czas go doskonalimy. Zwolennicy Lean Manufacturing i koncepcji Kaizen znajdą u nas wiele wyzwań, bowiem w DNA Pepsico zaszyte jest ciągłe doskonalenie procesów.
*A w jaki sposób zespół produkcji dba o jakość produktów?
– Jakość naszych wyrobów sprawdzana jest na bieżąco na każdym etapie produkcji. Różnorodność i mnogość pomiarów laboratoryjnych i możliwości optymalizowania parametrów maszyn bazując na danych online otwiera możliwości wykorzystania oraz poszerzania wiedzy naszym technologom.
*Czy możesz przytoczyć dane, które obrazują skalę produkcji w nowej fabryce?
– Nasza wydajność będzie bardzo wysoka. Plan jest taki, aby po uruchomieniu pierwszych linii w lutym 2023 roku, z fabryki wyjeżdżało do 6 ton wyrobu gotowego na godzinę. To 1 mln paczek dziennie. Do 2025 ilość ta zostanie podwojona. Zatem już kilka dni produkcji wystarczy, aby zaopatrzyć w przekąski województwo dolnośląskie. Poza rynkiem lokalnym, produkty z fabryki będą wysyłane do takich krajów jak: Niemcy, Czechy, Holandia, a nawet Włochy czy Cypr.
*Liczby są rzeczywiście imponujące! Czy możesz ujawnić jakieś ciekawostki związane z produkcją chipsów?
– Pracując w fabrykach Pepsico (Frito Lay) w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim miałem przyjemność oprowadzania gości z branży, ale też nieznających naszej technologii. Wrażenie zawsze było piorunujące, a pytań mnóstwo. Do najczęściej zadawanych należy pytanie o to jak często wymieniamy olej w smażalnicach? I tu zdziwienie budzi odpowiedź – nigdy! Olej dolewany jest na bieżąco, gdyż w procesie wytwarzania chipsy absorbują odpowiednią dawkę oleju, a tym samym zmniejsza się ilość oleju w smażalnicach. Kolejna ciekawostka: chips idealny, zgodnie z oryginalnym przepisem, nie powinien być grubszy niż ok. 1,4 mm! Przeciętnie z jednego ziemniaka można zrobić aż 36 chipsów!
*A czym wyróżniać się będzie nowa fabryka od pozostałych?
– Będzie to najbardziej ‘zielony’, czyli ekologiczny zakład PepsiCo w Europie; własna fotowoltaika w budynku biurowym, najlepsza w swojej klasie oczyszczalnia ścieków, czy też punkty zasilania samochodów elektrycznych na parkingu. Ale najważniejszy cel to osiągnięcie neutralności klimatycznej przez zakład do 2035 roku. W sferze stricte produkcyjnej warto wspomnieć o jednym z najciekawszych moim zdaniem rozwiązań, jakim jest odzysk ciepła z pary wodnej powstającej podczas smażenia plastrów ziemniaka. Odzyskujemy ciepło oparów i wykorzystujemy je np. do ogrzewania strefy biurowej. Innym przykładem odpowiedzialnego podejścia PepsiCo jest optymalne wykorzystywanie wody do produkcji. Każdy litr wody w naszej produkcji ma co najmniej 3 życia. Zaczynamy od strefy czystej, gdzie dawkujemy minimalną niezbędną ilość wody do zapewnienia ciągłości procesu produkcyjnego, a następnie przekazujemy tę wodę do innych celów tj.: hydrotransport surowców, mycia wstępne, lubrykacja przenośników itp. Spora część kandydatów aplikuje do nas właśnie dlatego, że jesteśmy firmą, która angażuje się w proces budowy bardziej zrównoważonego systemu produkcji żywności.
*Jakie cechy i umiejętności powinni mieć kandydaci, którzy znajdą zatrudnienie w nowej fabryce PepsiCo?
– W procesie rekrutacji oceniamy nie tylko wiedzę i doświadczenie, ale przede wszystkim potencjał oraz wartości, jakimi kierują się kandydaci. PepsiCo stawia na różnorodność, bo wierzymy, że w takim środowisku powstają najlepsze pomysły. Pracujemy bardzo zespołowo, często cross-funkcyjnie zwłaszcza w obszarze produkcji, gdzie nieustannie doskonalimy procesy. Na pewno dobrze odnajdą się u nas osoby samodzielne, zaangażowane, otwarte na innych i nastawione na rozwój własny oraz innych. To dynamiczne środowisko pracy, więc chętnie widzimy u siebie kandydatów, którzy nie lubią się nudzić. W moim zespole szukam obecnie osób doświadczonych w obszarze produkcji, technologii, czyli z doświadczeniem w części operacyjnej. Za chwilę rozpoczniemy rekrutacje na kolejne stanowiska, zatem warto na bieżąco śledzić nasze oferty pracy. Zapraszam do aplikowania, szukamy na różne stanowiska, każdy znajdzie dla siebie u nas coś ciekawego. [https://www.pepsicopoland.com/o-firmie/poznaj-piaty-zaklad]
artykuł sponsorowany