Connect with us

Wyszukaj na portalu

4°C Świdnica
mojaswidnica.pl

Aktualności

Produkcja chipsów – co ciekawego znajdą pracownicy w nowym zakładzie PepsiCo w Świętem pod Wrocławiem?

wizualizacja fabryki PepsiCo w Świętym

We wrześniu 2021 roku ruszyła budowa nowej fabryki Frito Lay (grupa PepsiCo) w Świętem koło Środy Śląskiej, a wraz z nią rekrutacja m.in. do działu produkcji i technologii. O rozmowę poprosiliśmy Pawła Plesnara, Kierownika Produkcji w nowym zakładzie. Paweł doskonale zna obszar produkcji i technologii, pełnił podobną rolę w fabryce PepsiCo w Grodzisku Mazowieckim. Wcześniej pracował w tym zakładzie na stanowisku Kierownika Projektów i Kierownika Magazynu. Odpowiadał również za produkcję w fabryce PepsiCo w Tomaszowie Mazowieckim.

*Paweł, kogo szukasz do swojego zespołu, dla kogo praca w Twoim zespole będzie ciekawa?

Pracę w naszej fabryce polecam wszystkim, którzy pasjonują się nowoczesną technologią, bo produkcja chipsów ziemniaczanych i chipsów tortilla marki Doritos to wbrew pozorom bardzo zaawansowany proces. Już na etapie przygotowania surowca. Kukurydza jest sortowana ziarnko po ziarnku, a ziemniaki kontrolowane sztuka po sztuce przez system wizyjny Przykładowo na etapie krojenia ziemniaków, kroimy je z dokładnością do setnych milimetra, a każdy chips przed pakowaniem zostaje sfotografowany i system wizyjny odrzuca wyroby, które znajdują się poza specyfikacją. Do paczek trafia wyrób wyłącznie najwyższej jakości. Dodając do tego zaawansowane systemy ważenia produktu, pakowania i autopaletyzacji, zwieńczone w pełni zautomatyzowanym magazynem, otrzymujemy szerokie możliwości samodoskonalenia równolegle z optymalizacją procesów na każdym etapie produkcji. Jestem przekonany, że każdy znajdzie coś dla siebie bez względu na to czy pasjonuje się: mechaniką, automatyką, technologią czy zarządzaniem zespołami.

Advertisement. Scroll to continue reading.

*Czy jest to proces manualny czy zautomatyzowany?

Nowoczesna technologia idzie tu w parze z zaawansowaną automatyzacją zarówno samego procesu produkcji, pakowania jak i magazynowania. Proces jest w dużej mierze ustandaryzowany i zaawansowany niemniej cały czas go doskonalimy. Zwolennicy Lean Manufacturing i koncepcji Kaizen znajdą u nas wiele wyzwań, bowiem w DNA Pepsico zaszyte jest ciągłe doskonalenie procesów.

na zdjęciu Paweł Plesnar

*A w jaki sposób zespół produkcji dba o jakość produktów?

– Jakość naszych wyrobów sprawdzana jest na bieżąco na każdym etapie produkcji. Różnorodność i mnogość pomiarów laboratoryjnych i możliwości optymalizowania parametrów maszyn bazując na danych online otwiera możliwości wykorzystania oraz poszerzania wiedzy naszym technologom.

Advertisement. Scroll to continue reading.

*Czy możesz przytoczyć dane, które obrazują skalę produkcji w nowej fabryce?

Nasza wydajność będzie bardzo wysoka. Plan jest taki, aby po uruchomieniu pierwszych linii w lutym 2023 roku, z fabryki wyjeżdżało do 6 ton wyrobu gotowego na godzinę. To 1 mln paczek dziennie. Do 2025 ilość ta zostanie podwojona. Zatem już kilka dni produkcji wystarczy, aby zaopatrzyć w przekąski województwo dolnośląskie. Poza rynkiem lokalnym, produkty z fabryki będą wysyłane do takich krajów jak: Niemcy, Czechy, Holandia, a nawet Włochy czy Cypr.

*Liczby są rzeczywiście imponujące! Czy możesz ujawnić jakieś ciekawostki związane z produkcją chipsów?

Pracując w fabrykach Pepsico (Frito Lay) w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim miałem przyjemność oprowadzania gości z branży, ale też nieznających naszej technologii. Wrażenie zawsze było piorunujące, a pytań mnóstwo. Do najczęściej zadawanych należy pytanie o to jak często wymieniamy olej w smażalnicach? I tu zdziwienie budzi odpowiedź – nigdy! Olej dolewany jest na bieżąco, gdyż w procesie wytwarzania chipsy absorbują odpowiednią dawkę oleju, a tym samym zmniejsza się ilość oleju w smażalnicach. Kolejna ciekawostka: chips idealny, zgodnie z oryginalnym przepisem, nie powinien być grubszy niż ok. 1,4 mm! Przeciętnie z jednego ziemniaka można zrobić aż 36 chipsów!

*A czym wyróżniać się będzie nowa fabryka od pozostałych?

– Będzie to najbardziej ‘zielony’, czyli ekologiczny zakład PepsiCo w Europie; własna fotowoltaika w budynku biurowym, najlepsza w swojej klasie oczyszczalnia ścieków, czy też punkty zasilania samochodów elektrycznych na parkingu. Ale najważniejszy cel to osiągnięcie neutralności klimatycznej przez zakład do 2035 roku. W sferze stricte produkcyjnej warto wspomnieć o jednym z najciekawszych moim zdaniem rozwiązań, jakim jest odzysk ciepła z pary wodnej powstającej podczas smażenia plastrów ziemniaka. Odzyskujemy ciepło oparów i wykorzystujemy je np. do ogrzewania strefy biurowej. Innym przykładem odpowiedzialnego podejścia PepsiCo jest optymalne wykorzystywanie wody do produkcji. Każdy litr wody w naszej produkcji ma co najmniej 3 życia. Zaczynamy od strefy czystej, gdzie dawkujemy minimalną niezbędną ilość wody do zapewnienia ciągłości procesu produkcyjnego, a następnie przekazujemy tę wodę do innych celów tj.: hydrotransport surowców, mycia wstępne, lubrykacja przenośników itp. Spora część kandydatów aplikuje do nas właśnie dlatego, że jesteśmy firmą, która angażuje się w proces budowy bardziej zrównoważonego systemu produkcji żywności.

*Jakie cechy i umiejętności powinni mieć kandydaci, którzy znajdą zatrudnienie w nowej fabryce PepsiCo?

W procesie rekrutacji oceniamy nie tylko wiedzę i doświadczenie, ale przede wszystkim potencjał oraz wartości, jakimi kierują się kandydaci. PepsiCo stawia na różnorodność, bo wierzymy, że w takim środowisku powstają najlepsze pomysły. Pracujemy bardzo zespołowo, często cross-funkcyjnie zwłaszcza w obszarze produkcji, gdzie nieustannie doskonalimy procesy. Na pewno dobrze odnajdą się u nas osoby samodzielne, zaangażowane, otwarte na innych i nastawione na rozwój własny oraz innych. To dynamiczne środowisko pracy, więc chętnie widzimy u siebie kandydatów, którzy nie lubią się nudzić. W moim zespole szukam obecnie osób doświadczonych w obszarze produkcji, technologii, czyli z doświadczeniem w części operacyjnej. Za chwilę rozpoczniemy rekrutacje na kolejne stanowiska, zatem warto na bieżąco śledzić nasze oferty pracy. Zapraszam do aplikowania, szukamy na różne stanowiska, każdy znajdzie dla siebie u nas coś ciekawego. [https://www.pepsicopoland.com/o-firmie/poznaj-piaty-zaklad]

artykuł sponsorowany

Zostaw komentarz

Leave a Reply

Advertisement

Facebook

Przeczytaj również

Sticky Post

Już 7 maja rusza nabór wniosków o dofinansowanie przedsięwzięć związanych z edukacją ekologiczną. Wiadomo, czym skorupka za młodu nasiąknie… Do podziału jest prawie 13,5...

Aktualności

Jednym z najczęściej używanych obecnie urządzeń komunikacyjnych jest telefon. Kanał ten jest jednak często nadużywany, głównie w celach komercyjnych. Wiele osób woli nie odbierać...

Aktualności

Rolnictwo to dziedzina, która wymaga nie tylko pasji, ale także odpowiednich narzędzi i maszyn. Wśród nich ciągnik odgrywa podstawową rolę, ułatwiając prace polowe, przewóz...

Aktualności

Beata Moskal-Słaniewska, prezydent Świdnicy, zadeklarowała, że wystartuje w nadchodzących wyborach samorządowych. Chce powalczyć o trzecią kadencję prezydenta, aby m.in. dokończyć rozpoczęte inwestycje. W obszernej...

Wszelkie prawa zastrzeżone. © Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy, 2023

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close