Przed nami trzeci, przedostatni etap znoszenia ograniczeń związanych z koronawiursem. Już od jutra swoje usług ponownie będą mogły świadczyć zakłady fryzjerskie i kosmetyczne. Będziemy także mogli pójść do restauracji. Zwiększony zostanie również limit pasażerów korzystających z transportu publicznego.
Od poniedziałku mogą wznowić działalność zakłady fryzjerskie i kosmetyczne. Będą jednak funkcjonować w nowym reżimie sanitarnym. Będzie on polegał m.in. na obowiązku noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic (u fryzjera, a w salonie kosmetycznym – jeśli zabieg na to pozwala), używaniu ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe, a także przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online. Klienci nie będą mogli oczekiwać na usługę w poczekalni.
Od 18 maja zaczną również działać obiekty gastronomiczne (m.in. restauracje, kawiarnie), ale będą musiały spełniać dodatkowe wymagania, takie jak:
* limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2)
* dezynfekcja stolika po każdym kliencie
* zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika
* zachowanie dystansu 1,5 m pomiędzy gośćmi siedzącymi przy osobnych stolikach
* noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego oraz gościa restauracji, przy czym goście mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach
Zwiększy się limit pasażerów w środkach transportu publicznego. Zarządzający transportem publicznym podejmą decyzję, czy chcą skorzystać z tej opcji. Do wyboru będzie połowa miejsc siedzących (czyli tak jak obecnie) lub 30% liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących (w tym przypadku jednak połowa miejsc siedzących musi pozostać wolna).
Informacje dotyczące zmian w świecie sportu można znaleźć tutaj:
https://mojaswidnica.pl/iii-etap-odmrazania-sportu/
Decyzja o przejściu do kolejnego etapu zostanie podjęta po spełnieniu konkretnych warunków: analizie przyrostu zachorowań, wydajności służby zdrowia i realizacji wytycznych sanitarnych.