Ich kształt i kolor nie mają znaczenia, liczy się tylko waga. Za nami najpiękniejsze, pomarańczowe święto. W sobotę, 2 października w Wierzbnej odbyło się Święto Dyni – dzień pełen kolorów, pięknej pogody, niezwykłych zapachów i niezapomnianych smaków. Było wesoło, jesiennie, naturalnie i ekologicznie.
–Na uczestników wydarzenia czekało wiele konkursów, a kolorowe dyniowe przebranie to już tradycja. Przygotowaliśmy również konkurs kulinarny. W tym roku tematem był dyniowy chleb. Bardzo zaskoczyliście nas smakami i zapachami swoich wypieków. A jeśli już o jedzeniu mowa, to o wasze podniebienia zadbał Dyniowy Zakątek oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Wierzbnej. Na tych stoiskach można było znaleźć wszystko co ekologiczne, zdrowe i smaczne. Sielski czas umiliła Irena Salwowska z zespołem a lokalni rzemieślnicy pochwalili się swoimi wyrobami. Oczywiście nie zapomnieliśmy o dzieciach. Rosa i Keks przebierali kopytkami na myśl o spotkaniu z najmłodszymi. Tych, którzy za jazdą konną nie przepadają, zaprosiliśmy na kreatywne warsztaty, a na nich m. in. zajęcia robienia eko biżuterii, malowanki XXL i inne dyniowe niespodzianki – mówi Anna Suchodolska zastępca dyrektora Gminnego Centrum Kultury i Sportu w Żarowie.
Za nami trzy konkursy ze wspaniałymi nagrodami. Każdy z królową dynią w roli głównej w tym rozstrzygnięcie konkursu na najcięższą dynię. Czy udało się pobić rekordu ciężkości z 2019 roku, wtedy wygrany okaz ważył aż 170 kg.
Na zwycięzców dyniowej rywalizacji czekały atrakcyjne nagrody, a wśród nich m. in. piekarnik i robot planetarny ufundowany przez firmę Electrolux oraz cenne nagrody ufundowane przez firmę Smartwork.
