Po latach sięgnęli po sprawdzone receptury dziadka. Przygotowanymi według własnych przepisów wędlinami postanowili oczarować mieszkańców Marcinowic i okolic. Dziś wiedzą już, że był to strzał w dziesiątkę. Firma Dar-Vit zwyciężyła w prestiżowym konkursie „Mistrzowie AgroLigi”.
Rodzinna firma państwa Konarskich zajęła pierwsze miejsce, w etapie wojewódzkim organizowanym przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu w kategorii firm działających na terenie województwa dolnośląskiego. Dar Vit jest producentem naturalnych wyrobów wędliniarskich.
Dar-Vit kontynuuje wędliniarską tradycję rodzinną według receptur dziadka. – Nie spodziewałem się wygranej, ale bardzo się cieszę, że doceniono naszą innowacyjność. Wszystko zaczęło się ponad pięćdziesiąt lat temu we wsi Jagodnik pod Świdnicą, gdzie mój dziadek wytwarzał naturalnie wędzone wędliny. Przez lata swej pracy nabył doświadczenia i opracował receptury na wyjątkowo smaczne produkty. Dziesięć lat temu, razem z tatą i ciocią podjąłem decyzję o rozpoczęciu produkcji na szerszą skalę. Zaczęliśmy pierwsze próby komercyjnego wytwarzania wędlin. Z piętnastometrowego pomieszczenia, w którym produkowaliśmy naturalne produkty dla siebie i rodziny, przenieśliśmy się do wydzierżawionego, nieczynnego zakładu przetwórczego w Marcinowicach. Po siedmiu latach, po raz kolejny stanęliśmy przed problemem braku możliwości rozbudowy i dalszego rozwoju. Postanowiliśmy skorzystać z unijnego dofinansowania i powiększyć rodzinny zakład, w którym obecnie pracuje 27 osób – mówi Dariusz Konarski.
Dar-Vit posiada w ofercie wyroby drobiowe, podroby, kiełbasy, wędzonki (wędzone w piecach kominowych opalanych dębowym drewnem). Są produkowane bez konserwantów i sprzedawane wyłącznie na terenie Dolnego Śląska, w 12 sklepach, na targowiskach, w czterech mobilnych punktach sprzedaży oraz w sklepie firmowym na terenie zakładu. Główna siedziba firmy znajduje się w Marcinowicach, przy ulicy Parkowej 10.
Foto – Gmina Marcinowice