Przez dwie godziny uwijali się jak w ukropie, aby stworzyć potrawy doskonałe. Kulinarne dzieła miały nie tylko trafić w gusta kulinarne jury, ale też oczarować estetycznym podaniem. W pierwszej edycji konkursu „Mistrz Gastronomii”, jaki odbył się dzisiaj w Zespole Szkół nr 1, wzięły udział 22 zespoły – 44 uczniów klas IV-VIII. I miejsce wywalczyły uczennice SP Mrowiny – Amelia Zielińska, Kinga Policht.
Inicjatorkami konkursu były nauczycielki Szkoły Podstawowej nr 8 w Świdnicy – Dorota Kocoń i Barbara Bilańska-Świerzko. Organizatorami natomiast: Szkoła Podstawowa nr 8, Zespół Szkół nr 1, Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Świdnicy.
Uczestnicy mieli za zadanie stworzyć potrawę nie tylko zaskakująca smakiem i wyglądem, ale przede wszystkim zdrową, wykorzystując warzywa i owoce. Pomysłowość i kreatywność uczniów nie miała granic. Dlatego też jury nie miało łatwego zadania. – Obrady były bardzo długie, ponieważ się spieraliśmy. Pomysły i projekty były fantastyczne – oceniał Tadeusz Niedzielski, członek jury, dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miejskiego w Świdnicy. Ostatecznie poza planowanymi trzema pierwszymi miejscami, jury postanowiło przyznać dodatkowe pięć wyróżnień.
I tak wśród wyróżnionych zespołów znaleźli się:
Melania Mielcarek, Zofia Miłkowska SP8
Magdalena Rudownik, Emilia Orłowska SP 105
Oliwia Ciosek, Anna Piskorz SP 4
Malwina Kossowska, Alicja Dobrowolska SP8
Aleksandra Waligóra, Martyna Turek, SP Grodziszcze
Zwycięskie drużyny:
I miejsce Amelia Zielińska, Kinga Policht SP Mrowiny
II miejsce Maja Jewuła, Michał Hatdy SP1
III miejsce Hanna Karpińska, Julia Fitrzyk SP8
foto: Daniel Gębala