Wśród 62 potraw wytypowanych do III etapu Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych są aż dwie z gminy Świdnica: kapusta wielkopostna i ziemniaczane de volaille. Co więcej, reprezentantami województwa dolnośląskiego są tylko 3 KGW, a wśród nich Koło Gospodyń Wiejskich Lutomia Dolna.
-Jest to niewątpliwy sukces oraz radość, że nasze tradycyjne potrawy zostały uznane za ciekawe i warte pokazania w skali ogólnopolskiej – nie kryją dumy panie z KGW Lutomia Dolna.
Wszystkie potrawy, które przeszły do III etapu, zostaną opublikowane w „Kulinarnej Biblii Polskich Smaków Tradycyjnych”, która będzie dostępna w całej Polsce. Również warto wspomnieć, że jurorem jest znany ekspert kulinarny oraz kucharz Jakub Kuroń.
WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE
Ewa Gola, Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach – Kibiny
Barbara Staniszewska, Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach – Cepeliny
Koło Gospodyń Wiejskich Lutomia Dolna – Kapusta wielkopostna
Koło Gospodyń Wiejskich Lutomia Dolna – Ziemniaczane De Volaille
Koło Gospodyń Wiejskich Olbrachcice Wielkie – Chleb z goździkami
By oddać kłos na potrawę, należy wejść na stronę konkurs.mojaWies.pl, zalogować się w aplikacji danymi, którymi logujemy się na portalu i zagłosować!
UWAGA! Z jednego konta można oddać jeden głos dziennie!
A już w sierpniu odbędzie się ostatni etap konkursu. Na początku sierpnia organizatorzy konkursu opublikują listę laureatów, którzy zakwalifikują się do IV etapu konkursu – gotowania podczas gali finałowej! Do IV etapu przejdą zgłoszenia, które w III etapie otrzymają największą ilość kłosów w każdym województwie!