To było wielopokoleniowe spotkanie i wspaniała lekcja tradycji. W Mokrzeszowie, półprodukty do kapuśniaczku i bigosu przygotowywano w trakcie Święta Kiszonej Kapusty Gospodynie w gminie Świdnica przywracają i pielęgnują pamięć o dawnych zwyczajach i doskonale im to wychodzi!
W pracach pomagali także panowie, a wśród nich zastępca wójta Bartłomiej Strózik i radny Paweł Dziurdzia. Nad całością czuwały pracowite gospodynie z Pszenna, Krzyżowej, Grodziszcza, Burkatowa, Lutomi Dolnej, Gogołowa, Miłochowa, Bystrzycy Górnej, Witoszowa Dolnego i Mokrzeszowa pod czujnym okiem wójt gminy Teresy Mazurek, przewodniczącej Rady Reginy Adamskiej i sekretarz Jadwigi Generowicz.
–Chcemy zachować to barwne i piękne dziedzictwo kulturowe, szczególnie dla młodego pokolenia aby później wiedzieli jak to się kiedyś kisiło kapustę. Może przekażą to swoim dzieciom. Żeby ta piękna tradycja nie zaginęła – tłumaczy sołtys sołectwa Mokrzeszów Janina Bogacz, współorganizatorka wydarzenia.
Nie od dziś wiadomo, że kiszona kapusta to tradycyjna potrawa, która może pomóc zachować odporność w jesienne i zimowe dni. Aby była smaczna należy ją okrasić przyśpiewkami o co zadbał Ludowo-Estradowy Zespół „Mokrzeszów” i gospodynie.















1°C Świdnica





























Pobierz ostatnie wydanie biuletynu Moja Świdnica
