Trwa smaczny weekend w Muzeum Dawnego Kupiectwa, a wszystko za sprawą tegorocznej edycji Europejskich Dni Dziedzictwa, która poświęcona jest „Smakom dziedzictwa”. Z tej okazji pracownicy muzeum przygotowali cykl wydarzeń pod wspólnym hasłem „Cztery strony smaku”.
Na tworzone po 1945 roku dziedzictwo kulturowe Świdnicy, przez osiedlających się tu Polaków z różnych regionów dawnej Rzeczpospolitej, Żydów, Tatarów, Greków, Ormian, Romów, czy też Niemców, składała się również sztuka kulinarna.
Dzisiaj o smakach tej kuchni opowiedzieli: Rafael i Dorin Blau z Fundacji „Nasz dom żyje-2004”, opiekującej się Synagogą „Rutika” w Dzierżoniowie. Po ich prelekcji można było spróbować przysmaków spożywanych po wojnie w Świdnicy przez społeczność judaistyczną, ale też pojawiły się dania innych kuchni regionalnych, charakterystycznych dla wielokulturowej Świdnicy, które przygotowało m.in.: Stowarzyszenie Przyjaciół Bystrzycy Górnej „Trzy Sosny” z Gminy Wiejskiej Świdnica oraz Świdnicki Uniwersytet Trzeciego Wieku.
Niedziela z kolei poświęcona będzie tradycji piwowarskiej, o której opowie Dyrektor Muzeum Dawnego Kupiectwa – dr Dobiesław Karst. Natomiast podczas kolejnej prelekcji, wygłoszonej przez Karola Głębockiego, domowego piwowara i pracownika browaru w Bielawie, można się będzie dowiedzieć jak nawarzyć sobie piwa w domu oraz poznać tajniki współczesnego piwowarstwa.
12 września (niedziela) o godz. 15.00 – „Dawny smak i sposób warzenia najwspanialszego trunku średniowiecznej Europy” – prelekcja połączona ze zwiedzaniem ekspozycji piwowarskiej, prowadzenie – dr Dobiesław Karst, wstęp wolny.
12 września (niedziela) od. godz. 16.00 – „Jak nawarzyć sobie piwa? Tajniki współczesnego piwowarstwa”, prelekcja, prowadzenie – Karol Głębocki, wstęp wolny.
11-12 września (sobota – niedziela) od godz. 11.00 do 17.00 – indywidualne zwiedzanie Muzeum Dawnego Kupiectwa, ostatnie wejście o godz. 16:30, wstęp wolny
