Koniec października to doskonały moment, by zachwycać się kolorami i smakami jesieni. Tak też było w piątek, 28 października, w Miejskim Przedszkolu Integracyjnym nr 16 „Słoneczko”. Przedszkolaki świętowały „Dzień dyni”.
Dzieci z wszystkich grup wraz z nauczycielami już dzień wcześniej zaczęły przygotowywać potrawy dyniowe, które miały być spożywane podczas piątkowego drugiego śniadania. Maluchy upiekły dyniowe babeczki, grupa II wykonała pastę dyniową, która miała być podana na krakersach. Średniaki z grupy III ugotowały zupę dyniową, a dzieci z najstarszej grupy zrobiły nutellę dyniową – smaczną i zdrową. Był jeszcze dżem z dyni wykonany przez dzieci z grupy V oraz galaretka z musem dyniowym – grupy VI.
–Większość dzieci przyszła do przedszkola w ubraniach w dyniowym kolorze lub z dyniowymi motywami. Piątkowy dzień, we wszystkich grupach, rozpoczął się przygotowaniem dyniowych akcentów: opasek, broszek – naklejek na bluzki. Na sali gimnastycznej wszystkie przedszkolaki uczestniczyły w obchodach Dnia Dyni, przygotowanych przez nauczycieli (Krystynę Nosarzewską i Agatę Giedrewicz) i dzieci z grupy I. Był wierszyk o dyni, ilustrowany ruchem, ciekawostki o dyniach oraz zabawy sprawnościowe z wykorzystaniem dyni, które wyzwoliły wiele radości. W konkurencjach sportowych miały okazję uczestniczyć wszystkie przedszkolaki. Była zabawa kołowa z krążącą dynią, slalom z dyniami, dyniowe kręgle, podawanie sobie dyni nad głową, między nogami w rozkroku, z rąk do rąk. Wszyscy świetnie się bawili! Było dużo radości i śmiechu. Po zabawach na sali gimnastycznej, był czas na przygotowanie II śniadania, a następnie degustacja dyniowych potraw. Okazało się, że z dyni można wyczarować bardzo smaczne dania – od słodkich po wytrawne. A wszystkie bardzo zdrowe! – opisują nauczycielki. – Zdrowe nawyki żywieniowe to coś, co warto rozwijać już u najmłodszych. Angażowanie dzieci w przygotowanie zdrowych posiłków dodatkowo podnosi ich atrakcyjność i zachęca dzieci do ich kosztowania.