Grzybobranie, wspólne gotowanie ze znanym polskim kucharzem Andrzejem Polanem – trwa Gminna Senioriada. W sobotę 3 października seniorzy spędzali aktywnie czas w Lubachowie.
Impreza rozpoczęła się od wspólnego grzybobrania w Lubachowie. Pomimo skromnych zbiorów, skarby lasu długo nie leżały w koszykach. Od godziny 14. 00 seniorzy przygotowywali potrawy z Andrzejem Polanem. Znany kucharz jest nie tylko wybitnym restauratorem, ale też znakomicie sprawdzał się w roli prowadzącego Senioriadę. Sołtys Lubachowa, Aneta Dzamara – Szakiel świetnie pełniła rolę gospodarza imprezy oraz przewodniczki, która oprowadzała Andrzeja Polana po najpiękniejszych okolicznych miejscowościach. – Wczoraj, z Anetą oraz Sebastianem Krzywdą (dyrektorem Szkolnego Schroniska Młodzieżowego w Lubachowie) miałem okazję zwiedzić najbliższą okolicę. Zakochałem się w tym regionie. Mimo tego, że nastąpił wieczór, to okolica wyglądała przepięknie. Jak znaleźliśmy się na kładce w Zagórzu, to pomyślałem, że już nogi odmawiają mi posłuszeństwa. Nie wiedziałem, że most się delikatnie buja – mówił Andrzej Polan.
Aneta Dzamara – Szakiel zachęcała seniorów do aktywnego udziału w imprezie. – Bardzo bym chciała, abyście wszyscy seniorzy poczuli się młodzi duchem, poczuli się jak młodzież. Chciałabym Was jak najserdeczniej ugościć. Nasza kuchnia stoi dla was otworem. Dzisiaj zdecydowanie króluje dziczyzna – mówiła sołtys Lubachowa.
Koło Gospodyń wiejskich przygotowało pyszne potrawy dla uczestników imprezy. Barszcz z krokietem, gulasz z dzika, pieczone ziemniaczki, potrawy z grilla, pierogi i słodkości to tylko niektóre z wyśmienitych potraw, które serwowano na sobotniej Senioriadzie. Zadbano również o najmłodszych uczestników imprezy. Przygotowano specjalny kącik zabaw i aktywności manualnych. Każdy znalazł coś dla siebie, a zabawa trwała do późnych godzin wieczornych.