Connect with us

Wyszukaj na portalu

1°C Świdnica
mojaswidnica.pl

Lifestyle

Dla każdego coś pysznego! Sprawdź ofertę!

Muchachos Cubanos, O Bulwa, Pasibus, a może lemoniada molekularna? Tutaj z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Przed nami niepowtarzalna i wspaniała wyprawa do świata smaków! Pierwszy na świdnickim rynku zlot z przebojami kuchni świata okraszonej wspaniałym piwem kraftowym rozpoczyna się już jutro! RYNEK Smaków Świata to impreza palce lizać! Poniżej prezentujemy kulinarnych bohaterów, którzy już w ten weekend odwiedzą nasze miasto, serwując swoje popisowe dania. A wy już wiecie co zjecie?

Amigo Food Truck czyli kuchnia meksykańska
Grzegorz właściciel Amigo Food Truck od zawsze jest fanem meksykańskiej kuchni. Swoje doświadczenie pogłębił pracując kilka lat w meksykańskiej restauracji. Dużo w tym czasie eksperymentował wykorzystując różne przyprawy, łącząc smaki często przeciwstawne względem siebie. Wszystkie potrawy w Amigo Food Truck przygotowywane są od podstaw, w tradycyjny sposób, przy użyciu oryginalnych składników. Tortille, wyrabiane domowym sposobem, wypiekane są specjalnie dla nas. Do naszych potraw używamy najwyższej jakości mięsa oraz warzyw pochodzących wyłącznie z ekologicznych upraw. Idealnie wypieczona tortilla, soczyste mięso, rozpływający się w ustach cheddar, świeże warzywa oraz salsy tworzone według meksykańskiej receptury. Nasza specjalność to wyborne quesadillas oraz burrito.
Na pokładzie:
Burrito – tradycyjne meksykańskie danie. Mięso, salsy oraz warzywa zawinięte w tortille. Danie wypchane po brzegi mięsem.
Quesadilla – pyszne serowe wnętrze, marynowane mięso, świeże warzywa, salsy podajemy osobno. Pocięte w trójkąty quesadillas maczamy w salsach i delektujemy się każdym kęsem.

Anuszka Food Truck- dzieło tatuażystów
Anuszka Food Truck to bardzo ciekawy koncept nie tylko pod względem kulinarnym. To chyba pierwszy w Polsce Food Truck, którego malowanie zostało przygotowane i wykonane przez tatuażystów. Swoimi pomarańczowo- czarnymi kolorami przyciąga wzrok, a wzory na nim przedstawione skłaniają do refleksji. Ciekawą postacią jest też jego właściciel Andrzej, osoba już niemłoda jednak pełna wigoru i energii oraz miłośnik eksperymentu w kuchni. Andrzej zanim zajął się street foodem był właścicielem pensjonatu na Mazurach oraz poszukiwaczem skarbów. Wyjazd dzieci z domu na studia i potem układanie sobie życia przez nie w dużych miastach skłoniła Andrzeja by wraz z żoną zostawić Mazury i szukać szczęścia bliżej dzieci. Tak więc pojawił się Food Truck. Początkowo funkcjonował jako Eltek Bar po wizycie w salonie tatuażu auto zmieniło się w Anuszka FT. Anuszka – czyli Andrzej, do nocy stoi w kuchni aby wszystko było świeże. Wspiera go Beatka – druga połówka Anuszki, na co dzień nauczycielka. Do pracy na weekendy przyjeżdża – córka Asia, lub synowa Justyna. Zostawiają w domu swoich Grześków i dzieciaki i dzielnie walczą na trucku wspierając Anuszkę. Tak wygląda nasza rodzina! To co robimy to nie tylko żarcie, burgery… to charakter każdego z nas.  Przychodząc do nas nie będziesz się nudzić, a dowodem tego jest chociażby wygląd naszego trucka. Tworząc wizerunek postawiliśmy również na charakter … projekt opracowała młoda artystka – Karolina mająca swoje studio Nanuszka, która odpowiada za nietypowe rysunki, a wykonania ich i pomalowania auta podjęła się również rodzinna firma – braci i ojca Użyńskich z Art DuSe ze Strzelina.  Kuchnia Andrzeja jest również wielowątkowa jak jego barwny życiorys. Najważniejsze na pokładzie są oczywiście Burgery, chyba najbardziej rodzinne burgery w Polsce. Są one skomponowane w różnych wariantach i zostały wytworzone w głowie Andrzeja, a koncepcja wprowadzona została w życie. Ponadto Anuszka FT to jeden z nielicznych Food Trucków, który jeździ z zupami. Zawsze na pokładzie ma japoński Ramen oraz koreańska Kimchi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

CHAPS ZAPIEKANKI- czyli wielkopolska bagieta z pysznymi dodatkami
Znana już w Brzegu ekipa Chapsa znowu zagości by serwować swoje pyszności podane na przepysznej bagietce wypiekanej na Pojezierzu Wolsztyńskim. Chaps- Zapiekanki to kuchnia polska okresu PRL- pojawiły się w latach 70 XX wieku jako polski fast food i od razu zdobyły serca i bardziej podniebienia Polaków. Jak nam powiedział Kuba – właściciel Food Trucka- pomysł na zapiekanki pojawił się trochę jako przeciwwaga dla coraz większej obecności zagranicznych kuchni w Polsce. W myśl przysłowia: „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Trzeba wspierać tradycję polską- nawet tę nieodległą. Nasza nazwa też jest polska „Chaps” pochodzi od synonimu słowa „kęs”, wiele osób nie znajduje powiązania i idąc śladem anglojęzycznych nacji, czyta nazwę „CZAPS”. Wiele lat na rynku dominowała mrożonka, którą w dworcowych barach pani bufetowa wkładała do mikrofalówki z nastawem na 2 minuty i podawał, a klientowi coś co przypominało leguminę. Koncept, który realizuje ten Food Truck z powodzeniem i od dłuższego czasu- to przypomnienie smaku bagietki prosto z pieca ze świeżymi dodatkami. Danie to niby tak proste, a daje możliwość serwowania na wiele różnych sposobów z kombinacją niezliczonych ilości dodatków. Dla każdego coś innego! –Bardzo lubię się w tym realizować i widzieć zadowolenie klientów. Ta prosta zapiekanka wbrew pozorom to świetny poligon kreatywności- mówi Kuba właściciel Chapsa. Po kilku latach spędzonych w kuchni, stanowisko biurowe było przytłaczające. Foodtruck okazał się idealnym połączeniem pasji do gotowania z możliwością pracy zarobkowej na własny rachunek. Tym sposobem zarabiam robiąc to, co lubię, zwiedzam polskie miasta i poznaję masę ciekawych osób. Cieszę się, że będę mógł znowu pojawić się w Brzegu i serwować Wam moje specjały. Serdecznie zapraszam.
Rodzaj serwowanej kuchni- polska z okresu PRL
Serwowane potrawy:
Zapiekanka tradycyjna z szynką i pieczarkami lub mięsem.
Zapiekanka paryska – z grillowanym serem camembert, dżemem żurawinowym, płatkami migdałów oraz świeżą rukolą.
Zapiekanka BBQ – z kurczakiem w sosie BBQ, kruchą czerwoną cebulą oraz kukurydzą. Jest to zapiekanka rodem z USA!
Zapiekanka kozia – włoska kompozycja bagietki, koziego sera, karmelizowanej cebuli, a wszystko to polane musztardą miodową i posypane płatkami migdałów.
Zapiekanka ostra- z papryczkami chilli, hiszpańska kiełbasą chorizo oraz nachosami na górze

KRAINA  KURTOSZA czyli Polak Węgier dwa bratanki
Żółty mercedes zwany kaczuszką obrandowany węgierskimi flagami zaprasza na wyjątkowy węgierski przysmak. Mariusz i Nina mówią o sobie: „pochodzimy z Będzina i od 4 lat uzależniamy naszych klientów od wspaniałego ciastka drożdżowego jakim jest KURTOSZ” Cóż to właściwie jest? przysmak węgierski- to też już wiemy. Nazwa pochodzi z TRANSYLWANII- historycznej krainy Węgier, która po węgiersku nazywa się Siedmiogród, leży w Rumunii, urodził się tam Drakula, a zamieszkujący ją Węgrzy to nie Węgrzy tylko Szeklerzy. Strasznie to skomplikowane, ale w takich tyglach narodowych na styku kultur powstają najlepsze smaki. Przenikanie się kultur, smaków i religii doprowadziło do stworzenia tego wybitnego specjału, gdzie czuć orient przypraw, tureckie opiekanie na ogniu, słodycz charakterystyczna dla gościnnych Węgrów. Wszystko to robione jest na bukowym wałku z karpackiego drzewa i zniewala jak ukąszenie Draculi- autentycznego władcy Siedmiogrodu- Transylwanii Włada Palownika.
Tyle historii teraz współczesność przez nas serwowana:
KURTOSZ
-jest to ciastko drożdżowe które po wyrośnięciu nawijamy na wałek bukowy i wypiekamy w specjalnym piecu, podczas pieczenia cukier karmelizuje się tworząc chrupiącą skórkę.
Po upieczeniu gorące ciastko posypuje się cynamonem, czekoladą, wiórkami kokosowymi orzeszkami.  Podajemy nasz specjał na 12 sposobów.
Naszym flagowym smakiem- jedynym w POLSCE są LENTILKY i naturalna czekolada MILKA.
Wersja tradycyjna to cynamon.
Nasze KURTOSZE wypiekane są zawsze ze świeżutkiego wysokogatunkowego ciasta.
Nie zapominamy o naszych klientach VEGANACH-/dodam jako jedyni
Ciastko nie posiada jaj ani mleka ,dlatego mogą je spożywać również uczuleniowcy na laktozę i białko
Dodam ,że to co robimy to z pasji i szacunku do klientów, nigdy nie wypiekamy na ilość -do każdego kurtosza podchodzimy z miłością i namaszczeniem, dlatego jesteśmy pewni ,że podbije wasze serca i ” oszołomi kubki smakowe”
Jest nas wielu ale do KRAINY KURTOSZA WEJDZ PRZYJACIELU
KTO NIE JADŁ KURTOSZY TEN NIE ZAZNAŁ ROZKOSZY
Rodzaj Kuchni: węgierska na słodko

Letni Kredens kuchnia amerykańska o korzeniach żydowskich
Pomysł na Pastrami powstał po przeczytaniu artykułu o Nowym Jorku a w zasadzie kanapce nazywanej „Legendą Nowego Jorku”, którą postanowiliśmy zacząć serwować… Zrobiliśmy kilka prób, polecieliśmy na kilka tygodni do Stanów i wróciliśmy z magiczną recepturą wg. której produkujemy Naszą wołowinę. Właściciel Letniego Kredensu- Dawid to inżynier produkcji, który postanowił rzucić korpo i zacząć produkować Pastrami. Miłośnik wypraw kulinarnych po świecie, właśnie po jednej z wypraw przywiózł to czym się teraz zajmuje i cały czas udoskonala.  Jak mów Dawid- nasze kanapki powstają z najlepszej jakości wołowiny wg receptury przywiezionej zza oceanu i są produkowane metodą low & slow. Każdy kawałek mięsa znajdujący się w kanapce przeszedł długi proces produkcyjny obejmujący tygodniowe marynowanie, wędzenie oraz gotowanie na parze. Jako ważną informację i ciekawostkę możemy podać fakt zaopatrywania się w świeżą wołowinę w okolicach Góry, a sami pochodzimy z Leszna. A więc korzystamy z najlepszej polskiej wołowiny hodowanej według wielkopolskiej bogatej tradycji.
Na pokładzie Letniego Kredensu:
Nowy Jork (Reuben) – klasyczna wersja podawania kanapki z Pastrami o ponad 100 letniej historii. Do bułki włoskiej pakowane jest gorące Pastrami, zasmażana kapusta kiszona z zatopionym na niej serem szwajcarskim, ogórkiem oraz sosem musztardowym
USA – rozszerzona wersja klasycznej kanapki. W stosunku do Nowego Jorku dodatkowo znajdziecie w niej karmelizowaną cebulę podsmażana na maśle oraz podwójna ilość grillowanego boczku.

Lemoniada molekularna  
To orzeźwiająca lemoniada sprzedawana z uroczego żółtego samochodu z ciekawymi efektami specjalnymi,  które uzyskujemy za pomocą suchego lodu i ciekłego azotu. Prócz klasycznej lemoniady dostępne są też bardziej wyszukane smaki.
Bloody Mary – malina
Heisenberg – niebieska pomarańcza
Pink rose – różany melon
Kwaśne mojito – limonka/cytryna super kwaśna
Bomba na kaca – czarny bez
Dla wiernych klientów mamy komunikat:
Każdy kto zachowa kubek po naszej lemoniadzie będzie mógł przyjść po dolewkę za pół ceny, a jeśli przyniesiesz własne naczynie dostajesz 2 zł zniżki do lemoniady. To malutki krok do zadbania o środowisko.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Muchachos Cubanos
Pomysł na Food Trucka w stylu kubańskim po części wziął się z fascynacji kulturą street food czyli jedzenia na ulicy, poza domem, ale nie w barze czy restauracji. Na Kubie kultura street food jest bardzo dobrze rozwinięta głównie z powodów ekonomicznych, wiadomo dania serwowane w ten sposób są o wiele tańsze niż w lokalach z obsługą. Drugim aspektem wpływającym na wszechobecność jedzenia na kubańskich ulicach jest styl życia Kubańczyków, który w dużej mierze kształtuje się poza domem. Na ulicy jest pełno muzyki, punktów gastro, gdzie za niewielką cenę można kupić dania podobne do tych domowych, spędzić czas z przyjaciółmi czy pogadać z innymi ludźmi bo ulica często jest jedynym miejscem gdzie można wyjść. Poza tym rynek Food Trucków jest już całkiem spory a my chcieliśmy wejść z oryginalnym produktem bardzo wysokiej jakości, wyjątkowym, i nie do podrobienia. W naszej ocenie osiągnęliśmy  zamierzony cel, co na pewno potwierdzi każdy kto choć raz jadł nasze Medianoche. Właścicielem jest Mariusz Trojanowski kucharz z 16 letnim doświadczeniem. Od wielu lat pracuje na stanowisku szefa kuchni w renomowanych hotelach i restauracjach. Obecnie szef kuchni w hotelu Fado w swojej rodzinnej Świdnicy. Jak mówi o sobie „ Od młodości moją pasją jest gotowanie, tworzenie unikalnych potraw , niespotykanych połączeń smakowych, wyjątkowych menu oraz zaspokajanie najbardziej wymagających kubków smakowych.” Mariusz od wielu lat pracuje z młodzieżą gdzie kształtuje poczucie smaku i estetyki serwowanych potraw, odkrywa tajniki gastronomii a także wyszukuje i wspiera odkryte talenty dbając tym samym o rozwój polskiej gastronomii w odpowiednim kierunku stawiając na oryginalność i jakość a nie na powtarzalność i ilość. Prywatnie mąż i tata dwójki dzieci, które od niemowlęcia niemal po części wychowywane są na kuchni. Starszy syn pomaga z wielką chęcią w prowadzeniu Food Trucka i zazwyczaj uczestniczy w każdym wyjeździe. O wyjątkowości serwowanych potraw w Muchachos Cubanos decyduje dobór  składników najwyższej jakości a także proces produkcji oparty na tworzeniu we własnym zakresie wszystkich półproduktów wykorzystywanych do tworzenia naszych potraw. Pesto z suszonych pomidorów , buraki kiszone ,wszystkie sosy i inne dodatki są przygotowywane wyłącznie przez nas nie są to kupione w supermarkecie tanie odpowiedniki wątpliwej jakości.  Autorskie pieczywo bazujące na oryginalnym kubańskim przepisie na chleb wypieka dla nas zaprzyjaźniona piekarnia wg opracowanego przez Mariusza przepisu, który jest tajemnicą szefa kuchni. Najważniejszym składnikiem jest Szarpana wołowina pieczona tylko i wyłącznie przez właściciela i tylko on zna tajniki jej produkcji. Reasumując na wyjątkowość naszych potraw składa się  jakość,  świeżość oraz pasja bez dodatku żadnych konserwantów,  polepszaczy i sztucznych składników. Na pokładzie znajdziecie:
Medianoche
Oryginalne kubańskie danie. Jest to wolno pieczona, ok 6 h, wołowina, mięciutka rozpływająca się w ustach, poddana drugiej szybkiej obróbce termicznej na grillu zapieczona w kubańskim pieczywie które jest kruche i chrupiące a w środku miękkie i puszyste. Ta para to idealne połączenie ale żeby dodatkowo podkręcić smak i wydobyć wszystkie aromaty dodajemy oryginalny ser cheddar aby uzyskać efekt ciągnącego roztopionego sera który wszyscy tak uwielbiają. Odpowiedni podkład dla wołowiny daje sos chrzanowy a słodyczy i aromatu dodaje kiszony burak w tymianku.
Vege Karczoch
Wegetariańska odmiana Medianoche stworzona z myślą o osobach które nie jedzą mięsa. Pierwsze skrzypce w tym daniu gra marynowany grillowany karczoch, dodatkiem jest sos musztardowo miodowy, glazurowana w winie czerwona cebula oraz łagodniejsza w smaku mozzarella. Składniki są idealnie skomponowane tworząc wyjątkowe i harmonijne danie wegetariańskie.
El pollo
Żołądki drobiowe w sosie z dojrzałych pomidorów, chili,  czosnku. Pyszne danie podawane w formie gulaszu ze świeżą natką pietruszki oraz zapieczonym kubańskim pieczywem. Rozpływające się w ustach mięso w ostrym sosie z chrupiącym pieczywem nic dodać nic ująć.
Sałatka Verde
Jest to mix chrupiących sałat , roszponka rzymska , lodowa i innych, podana z grillowana szarpana wołowina lub wędzonym serem, marynowana  cukinia i słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Dressing musztardowo miodowy zrobiony z mieszanki ostrych i łagodnych musztard.  Chrupkości dodają prażone ziarna słonecznika i oczywiście zapieczona w pieczywie kubańskim.

O Bulwa, czyli król Wielkopolski przerobiony na belgijską frytę
Frytki każdy zna. Wydaje się, że nie ma potrzeby ich opisywania. Ale jest jeden wyjątek i są to właśnie frytki belgijskie. Na czym polega ich sekret? Na odpowiednim potraktowaniu ziemniaków celem pozbawienia ziemniaków części skrobi. Wydaje się, że to skomplikowany zabieg chemiczny. Otóż nie- wystarczy związać skrobię cukrem zalewając ziemniaki przegotowaną wodą z jego dodatkiem. Ten jakże prosty zabieg nadaje im odpowiedniej chrupkości. W związku z tym, że frytki belgijskie są dużo grubsze niż ich normalne odpowiedniczki trzeba je odpowiednio przygotować i podzielić proces smażenia na wstępny i zasadniczy. Ponadto frytki belgijskie smaży się w łoju wołowym stąd ich wyjątkowy smak i delikatność. Nie używamy do wysmażania frytur z olejów przemysłowych stosujemy tylko tradycyjne metody. Dlatego też są one chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku. To sprawia że są Wyjątkowe Inne – po prostu smaczne. Podawane z rożnymi sosami do wyboru. To tyle specjalistycznych arkanów. Teraz o tym co chcemy Wam przedstawić w Górze. Nasz Food Truck O Bulwa pochodzi z Wielkopolski- z Poznania, ale znany jest ze względu na swoją festiwalową działalność prawie w całej Polsce. Właściciele Food Trucka mówią, że lubią motoryzację i gotowanie. To właśnie był pomysł na biznes. Jazda samochodem po całej Polsce i karmienie wygłodniałych ludzi na Rynkach, Festiwalach, Zlotach Food Trucków Jak sama nazwa wskazuje serwujemy frytki belgijskie w najlepszej odsłonie z autorskimi sosami rodem z Belgii, nawet majonez, z którym te frytki się w Belgii zjada jest przez nas wykonywany ręcznie.
Na pokładzie:
Frytki belgijskie – robione ze specjalnej odmiany ziemniaka, blanszowane w niskiej temperaturze oleju później dosmażane już na temperaturach wysokich.

PASIBUS- największa legenda polskiego StreetFoodu
Zaczynali od Food Trucka, teraz mają kilka Food Trucków i sporo lokali w największych polskich galeriach. Czy odnieśli sukces? Chyba największy na całym streetfoodowym rynku. Są obecni w rodzinnym Wrocławiu, Lubinie, Warszawie, Łodzi, Gdańsku i wielu innych miastach, gdzie podbijają serca i podniebienia mieszkańców. Ich profil na Facebooku ma już ponad 130 tysięcy fanów. A Pasibusy o sobie mówią bardzo skromnie: „Naszą misją jest dostarczanie naszym klientom burgerów najwyższej jakości, które przyrządzane są na bazie autorskich receptur oraz sosów ze składników od lokalnych dostawców. Dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty były nie tylko smaczne, ale także swoim wyglądem cieszyły oko. Wszystko co robimy, robimy z pasją.” Skąd pomysł? Brak podobnych miejsc we Wrocławiu, w których panuje niezobowiązująca atmosfera, które zachowane są w streetowym klimacie.
O sobie – Jesteśmy firmą, która wychodzi na przeciw naszym klientom – Pasibrzuchom. Jedzenie to nasza pasja, pasja, którą lubimy się dzielić. Na czym polega wyjątkowość produktu serwowanego przez Pasibusa: Wysoka jakość serwowanych produktów połączona z autorskimi recepturami oraz miłością do gotowania i eksperymentowania z nowymi smakami. Na pokładzie:
GONZALES – kolejny hit naszego menu. Pozycja dla osób lubiących nieco pikantne, zagraniczne smaki. W składzie znajdziemy rukolę, pastę red curry, żółty ser cheddar, jalapeno i nachosy.
WŁOSKI PASTUCH – nasz król wśród burgerów, najbardziej lubiana pozycja wśród naszych klientów. Można polecać ją wszystkich chcącym wyjść poza klasyczne smaki. W smaku odczuwany jest przede wszystkim parmezan i sos bazyliowo – pomidorowy. Z pozostałych składników mamy jeszcze: grillowany boczek i rukolę.
Osiągnięcia: Mistrz Burgerów z 2015 roku oraz zdobywca nagrody publiczności w 2016 oraz 2017

Smak Francji- Patati Patata
Ten cudownie przyozdobiony food truck przyjedzie do Was z Opola. Jego wystrój to wszystko co we Francji charakterystyczne, nie może zabraknąć wieży Eiffla, Citroena CV i paru innych francuskich detali. Prowadzi go sympatyczna francuska Nadege, która kiedyś zakochała się w Polaku i w Polsce i już tu została na dobre. Nadege kocha muzykę i śpiew, tak bardzo, że daje często recitale piosenki francuskiej. Z pokładu ta sympatyczna dziewczyna potrafi przygotować kulinarną ucztę smaków. Warto przygodę z kuchnią francuską jednocześnie bliską i daleką jeżeli chodzi o smaki zacząć w tym Food Trucku. Nadege wie co robi, wiele lat pracowała w porządnej paryskiej restauracji ucząc się fachu. I dzięki tej wiedzy nabytej w Paryżu potrafi zniewolić swoich klientów smakami Francji. Tu możecie kupić to co najbardziej francuskie czyli żabie udka, owoce morza, krewetki. Na słodko warto spróbować francuskie naleśniki. W ogóle warto spróbować wszystkiego w tym trucku, bo on przeniesie nas w kulinarną podróż do Francji.

GRECKI FOOD TRUCK czyli smaki śródziemnomorskie
Souvlaki Greek Truck serwuje potrawy opierające się na tradycyjnych daniach kuchni greckiej. W menu mogą Państwo znaleźć popularne na całym świecie souvlaki, pity oraz sałatki. Poprosiliśmy Krzysztofa- właściciela o kilka zdań na temat tego co zaoferuje nam na Festiwalu. Na rynku polskim nie ma zbyt wielu Food Trucków z greckim jedzeniem. Przede wszystkim chciałem by mój foodtruck był nietypowy, oryginalny a potrawy w nim serwowane wyróżniały się smakiem i jakością- mówi Krzysztof właściciel Souvlaki FT. Ponad rok temu, gdy otwierałem moją „Małą Grecję” na terenie Polski działalność związaną z grecką kuchnią prowadziły tylko dwa foodtruck’i (w Warszawie i Krakowie). W sierpniu 2017 r. powiększyliśmy grono greckich foodtruck’ów, a ja, stałem się szczęśliwym właścicielem jedynego, greckiego „gastrowozu” na terenie Dolnego Śląska. O sobie- w znaczeniu właściciel Food Trucka:
Ukończyłem technikum gastronomiczne we Wrocławiu. Moimi głównymi pasjami od zawsze były gotowanie i podróżowanie. Skoro można je połączyć, w głowie zrodził się pomysł na otworzenie foodtruck’a dedykowanego jednej z kuchni świata. Wybór był prosty- uwielbiam Grecję, często odwiedzam, korzystam z jej uroków, fascynuje mnie. To ważne, by w życiu robić to, co się kocha. W prowadzeniu mojej „ Małej Grecji” pomaga mi partnerka Marta.
Na czym polega wyjątkowość produktu serwowanego z FT? Składniki, na których oparte są nasze dania sprowadzamy z Grecji. Są to oryginalne greckie produkty takie jak: chlebki pita, warzywa, sery, oliwa, oliwki, zioła oraz przyprawy. Ciekawostka z życia FT: Parę razy usłyszeliśmy pytanie, czy w ofercie posiadamy także wakacje w Grecji :). Kto wie, może kiedyś ?:)
Rodzaj Kuchni: grecka
Na pokładzie Souvlaki Greek Truck
* Souvlaki to jedna z najpopularniejszych potraw w Grecji. Podawane są w chlebkach pita lub na szpadkach. Przyrządzane z różnych rodzajów mięsa (drobiowe, wieprzowe, baranie, wołowe). Pity z mięsem serwujemy aż w czterech rodzajach! W menu znajdą Państwo także propozycję pity wegetariańskiej oraz z owocami morza- kalmarami.
* Sałatka grecka, sałatka „wiejska”, sałatka horiatiki- tradycyjna sałatka kuchni greckiej, znana na całym świecie. W skład dania wchodzą: pomidory, ogórki, czerwona cebula, oliwki, papryka, ser feta oraz oregano. Najlepiej smakuje skropiona oliwą z oliwek.
* Gavros, atherina, aterynki- maluteńkie rybki, smażone w całości w głębokim oleju, podawane z plastrem cytryny. Idealna przekąska, zwłaszcza do piwka :).

TOSKANIA NA TALERZU
Nasza przygoda ze street foodem zaczęła się w 2016 r. Właśnie w tym czasie powstał nasz pierwszy fooftruck Meat Point. Serwowaliśmy tam burgery. Mięso smażyliśmy na otwartym ogniu, dzięki temu smak naszych burgerów był wyjątkowy. Bułki piekliśmy sami z użycie świeżych i naturalnych składników takich jak jajka, mleko i masło. Klienci od razu pokochali nasze „krówki”. W 2017 r. na Mistrzostwach Polski burgerów w Raciborzu zdobyliśmy zaszczytne pierwsze miejsce. Podczas wakacji we Włoszech zakochaliśmy się w tamtych smakach i tak zrodził się pomysł na kolejnego foodtracka – Toskania&Grill. W naszym foodtracku serwujemy grillowane pszenne placki nazywane piadiną. Piada (skrót) to jeden z symboli kuchni włoskiej. Popularność tego placka ogarnęła całą Italie. Nazywano go „królem” włoskiego street foodu. Piadina w „Toskania & grill” jest robiona ręcznie z najwyższej jakości produktów, dlatego ma tak wyjątkowy i niesamowity smak. Piadina jest podawana z różnymi dodatkami takimi jak włoskie salami, szynka parmeńska, mozzarella, mascarpone i wiele innych, których smak przypomina słoneczną Italię. Do tego oczywiście świeże warzywa, zioła i sałaty, wśród których znajdują się między innymi rucola, szpinak, pomidory, ogórki. Do każdej piadiny dodajemy orzechy, nasiona takie jak czarnuszka, o której mówi się, że ,,leczy wszystko, oprócz śmierci’’ ponieważ posiada 100 różnych aktywnych substancji. Dodawane również pestki słonecznika, które są jednym z najbogatszych źródeł witaminy E. Jeszcze jednym zdrowym składnikiem zawierające mnóstwo zdrowego tłuszczu omega-3 są orzechy włoskie, które w połączeniu ze słonym serem gorgonzola i słodką karmelizowaną gruszką tworzą niesamowity bukiet smaków. Jeszcze jedno zaskakujące połączenie to szynka parmeńska, aksamitna mozzarella i pachnąca latem truskawka Musisz tego spróbować.
Nasze menu PIADINA
Włoskie ostre salami, papryczki jalapenio, autorski sos na bazie mascarpone i jogurtu greckiego, rukola, oliwa z oliwek, ziarna czarnuszki
Szynka parmeńska, pomidor, mozzarella, sos balsamiczny truskawkowy, rukola, słonecznik prażony, oliwa bazyliowa, sos mascarpone
Ser gorgonzola, karmelizowana gruszka, rukola, szpinak, prażone orzechy włoskie, sos balsamiczny
Tuńczyk w sosie własnym, rukola, sałata lodowa, ogórek, sos na bazie jogurtu i fety, pomidor i czarny sezam
Nutella, banan i orzechy laskowe. Coś na słodko.

Wehikuł Smaku- Kuchnia międzynarodowa z morzem w tle
Pomysł na kuchnie międzynarodową narodził się w trakcie podróży po świecie. Chcieliśmy zaprezentować najlepsze smaki z różnych zakątków kuli ziemskiej. Oczywiście nie będziemy w stanie przedstawić wszystkiego, ale te które najbardziej zapadły nam w pamięci będziecie mogli spróbować już niedługo. Sebastian- właściciel Wehikułu Smaku o sobie: „Mam duże doświadczenie w kuchni jako kucharz, szef kuchni francuskiej restauracji. Można powiedzieć pasję od pokoleń. Moi dziadkowie prowadzili własne restauracje, moi rodzice no i ja miałem chęć otworzyć coś swojego. Jak wiadomo koszty związane z prowadzeniem własnej restauracji, a właściwie bistro które chciałem mieć przerosły wszelkie oczekiwania, stąd narodził się pomysł na food trucka.” Fish & Chips, czyli tradycyjny angielski dorsz atlantycki. Obtoczony w cieście piwnym, podawany z własne roboty sosem tatarskim, cytryną i frytkami. Jak wiecie, są 4 smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Nasz WEHIKUŁ przywiezie Wam do Zgorzelca czarodziejski, nieuchwytny, delikatny piąty smak UMAMI w postaci burgera. To dzięki UMAMI będziecie mogli zrozumieć przyjemność płynącą ze smakowania Produkt przede wszystkim musi być dobrej jakości, a jak wiemy taki produkt nie może leżeć długo. Dlatego produkty przez nas używane są świeże, wysokiej jakości i oczywiście smaczne. Czy już wiecie, co zjecie?

Złote Paluchy Churros
Zlot Food Trucków bez Churros’ów? Nie ma możliwości. Ten hiszpański przysmak, znany na całym świecie od niedawna podbija serca i kubki smakowe Polaków. Zastanawiacie się z czego wynika sekret i zniewalający smak Churros? Przede wszystkim z wyjątkowej receptury ciasta, które różni się od wszystkich znanych do tej pory w naszym kraju. Ale od początku, czym jest Churros. To tradycyjne, słodkie wypieki wywodzące się z Hiszpanii, podawane w formie paluchów o przekroju gwiazdy i złocistym kolorze. Ciasto po wyciśnięciu na głęboki olej, który ma bardzo wysoką temperaturę od razu się opieka, dzięki czemu churrosy nie są tak tłuste jak na przykład nasze dobrze znane pączki.  Jak mówi Wikipedia: „Znany także w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, Francji (tu zwany chichis lub chonchons), Portugalii oraz w Turcji. Churros sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churreria (w Katalonii Xurreria), zlokalizowanych na głównych ciągach pieszych oraz na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się chocolate con churros (w Katalonii xurros i xocolata). Zwykle posypuje się churros cukrem pudrem, ale są też inne zwyczaje w Urugwaju podaje się je także ze stopionym serem. Często churros porównywane jest do polskich pączków” W tradycji iberyjskiej wita się nimi nowy rok. My również przywitamy nimi w Brzegu Nowy Rok, ale imprez plenerowych. Co wyróżnia Złote Paluchy Churros spośród innych churros? Dzięki połączeniu trzystuletniego przepisu i wykorzystania profesjonalnego sprzętu do produkcji, nasze Paluchy są dużo mniej tłuste, niż większość tych, które można spotkać w Hiszpanii. Jest to zaleta wielokrotnie doceniana nawet przez samych mieszkańców ojczyzny churros! Dodatkowo są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku przez co wręcz rozpływają się w ustach. Podawane zawsze z cukrem pudrem, opcjonalnie z cynamonem oraz sosem do wyboru: białą czekoladą, ciemną czekoladą, karmelem lub najchętniej przez Was wybieraną nutellą.  Sprawdź nas na facebooku, przyjdź, spróbuj, daj się oczarować i dołącz do tysięcy fanów.. #zlotepaluchy. Ja dodam od siebie dwa słowa: Palce lizać!

 

Advertisement

Facebook

Przeczytaj również

Wszelkie prawa zastrzeżone. © Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy, 2023

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close