28 listopada 2018 r. dzieci z klasy 2ASzkoły Podstawowej nr 8 wzięły aktywny udział w ogólnopolskiej akcji „5 porcji zdrowia w szkole”.
Najpierw obejrzały prezentację o zasadach prawidłowego żywienia, poznały etapy powstawania soku oraz składniki mineralne warzyw, owoców i soków. W tym dniu dzieci na zajęciach własnoręcznie przygotowały pyszną, witaminową sałatkę. Przyniosły z domów ulubione świeże owoce zarówno krajowe, jak i egzotyczne. Wszyscy mieli soczyste minki na widok tak smakowitych owoców i każdy ochoczo zabrał się do pracy. Wszyscy dokładnie umyli ręce, potem ubrali fartuszki, a następnie przystąpili do krojenia, przestrzegając zasad bezpieczeństwa. Sałatki wyszły smakowicie.
Dzieci z uśmiechem degustowały również soki ze szpinaku, jarmużu, buraka i marchewki z dodatkiem różnych owoców, które przygotowała Agata Jakubczyk. To była istnie warzywno-owocowa uczta. Nawet pani wicedyrektor Elżbieta Węgrzyn–Wąworek, która zajrzała do klasy ze smakiem, kosztowała sok ze szpinaku, zachęcając dzieci do zdrowego odżywania się.
foto: J. Janiak/SP8