Od ponad miesiąca w Domu Dziennego Pobytu „Senior-Wigor” obywają się pogadanki dietetyczne, indywidualne zajęcia i warsztaty. Dzisiaj podopieczni placówki uczyli się przygotowywać pasty kanapkowe.
Dzisiejsze warsztaty żywieniowe odbyły się pod hasłem „Pasty kanapkowe na mocne kości”. – W pierwszej kolejności wzięłam pod lupę „Zdrowe kości”. Seniorzy już wiedzą, że wapń wchłania się z witaminą D3, że potrzebujemy witaminę C, aby nie tracić gęstości kości. Dlatego każdy produkt, jaki użyliśmy do przygotowania past kanapkowych, zawierał składnik cenny dla kości. I tak mamy pastę z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów z plasterkiem ogórka kiszonego, pastę twarogową z pomidorami i koperkiem oraz szprotki w oleju rzepakowym zmiksowane z jajkiem i czerwoną cebulką. Każda pasta była przyprawiona tylko czarnuszką – która zastępuje sól, pieprz i czosnek i czarnym sezamem. Wiele składników poprawiających gęstość kości jesteśmy w stanie dostarczyć z diety. Jedynie witaminę D3 należy suplementować – relacjonuje prowadząca warsztaty dietetyk Agnieszka Podgórska.
Następna w kolejności jest cukrzyca.