To wydarzenie ściąga co roku odwiedzających z najróżniejszych stron Dolnego Śląska. Mowa o Tradycjach Stołu Wielkanocnego, które w tym roku obchodzą swój mały jubileusz piętnastolecia istnienia. Od godz. 14.00 w hali sportowej w Marcinowicach swoje produkty prezentowało ponad 50 wystawców. Tradycyjnie nie zabrakło gości z powiatu kartuskiego i czeskiego Jicina.
Była to jak zawsze wyjątkowa okazja do skosztowania tradycyjnych, smacznych, domowych i stworzonych z sercem potraw wielkanocnych. Podczas głównej części wydarzenia zaprezentowało się 34 wystawców z dziesięciu gmin. Wśród wystawców pojawiły się koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, szkoły, przedszkola, zespoły folklorystyczne i rady sołeckie. Dodatkową atrakcją piętnastych wielkanocnych spotkań była możliwość podglądania gotowania na żywo, które zaprezentował Krzysztof Bigus z TOP 5 programu Master Chef. W trakcie imprezy powstały zupa z liści rzodkiewki, gotowana babka wielkanocna z flambirowanymi owocami i jajka po szkocku z ziołowym majonezem. Smakowanie potraw umiliły występy zespołów dziecięcych i folklorystycznych.
Tradycje Stołu Wielkanocnego to również okazja do zrobienia przedświątecznych zakupów od lokalnych producentów. Jak co roku otwarto Kiermasz Produktu Wielkanocnego, gdzie odwiedzający mogli zaopatrzyć się w lokalne specjały, rękodzieło i ozdoby. W kiermaszu udział wzięło 22 wystawców.