Connect with us

Wyszukaj na portalu

7°C Świdnica
mojaswidnica.pl

Aktualności

Pączek na szczęście

Ostatni czwartek karnawału, zwany potocznie „Tłustym Czwartkiem”, to dzień, w którym możemy objadać się do woli pączkami, faworkami i innymi kalorycznymi pysznościami. Zgodnie z tradycją, w tym dniu należy zjeść chociaż jednego pączka, żeby zapewnić sobie pomyślność i szczęście na cały rok.

„Tłusty Czwartek”, zgodnie z tradycją, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału przed Środą Popielcową i Wielkim Postem. Już starożytni Rzymianie świętowali czas pomiędzy zimą a wiosną, jedząc dużo tłustych potraw i hucznie się bawiąc. Współcześnie „Tłusty Czwartek” to dzień, kiedy objadamy się pączkami, faworkami, różami karnawałowymi i innymi kalorycznymi słodkościami.

Serwowane od wieków

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pierwsze pączki zupełnie nie przypominały tych, które znamy obecnie. Sporządzane były z ciasta chlebowego, nadziewane słoniną i smażone na smalcu. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Według polskiego pamiętnikarza Jędrzeja Kitowicza, sprowadzili je francuscy cukiernicy zatrudnieni na dworze króla Augusta III. W XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste, pączek nabrał kulistego kształtu. Inna legenda wiąże się z królem Janem III Sobieskim i głosi, że w 1683 r. w czasie oblężenia Wiednia przez Turków, pani Krapf smażyła pączki da obrońców miasta. Po zwycięstwie wojsk polskich ta receptura została przywieziona do Polski. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem. W specyficzny sposób obchodzono tłusty czwartek w Małopolsce. Nazywany on był wówczas combrowym czwartkiem. – Według legendy nazwa pochodzi od nazwiska żyjącego w XVII wieku krakowskiego burmistrza o nazwisku Comber, człowieka złego i surowego dla kobiet mających swoje kramy i handlujących na krakowskim rynku. Zmarł on właśnie w tłusty czwartek. Na znak radości kobiety urządziły zabawę z tańcami i tłustymi potrawami. W każdą rocznicę śmierci potem na targu urządzano więc huczną zabawę i tańce.

Słodki, z nadzieniem

Współczesne pączki wyrabia się z ciasta drożdżowego, nadziewa i smaży na głębokim tłuszczu. – Najbardziej popularne są pączki nadziewane marmoladą i konfiturą z róży. Jednak napełnia się je różnymi nadzieniami. Mogą to być kremy z alkoholem (adwokat), czekolada, budyń, ser. Wierzch zdobi się lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Do posypania można użyć smażonej skórki pomarańczowej, wiórek kokosowych, orzechów itp. – mówi Eugeniusz Kępa, właściciel Cukierni „Kasia” w Świdnicy. – Ale w „Tłusty Czwartek” można też spożywać faworki, zwane też chrustami, róże karnawałowe – jednym słowem, wszystko, co jest słodkie i kaloryczne. Jeden pączek to 250-300 kalorii.

Cukiernia „Kasia” istnieje od 1978 r. Eugeniusz Kępa jest trzecim właścicielem. Pierwszym był Zbigniew Makowski, drugim – Ryszard Walicki.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Między godziną 11.00 a 12.00 zapraszamy na świdnicki rynek, gdzie będziemy częstować pączkami.

Advertisement

Facebook

Przeczytaj również

Polecamy

Pączki, faworki, oponki – najmłodsi mieszkańcy Wierzbnej w asyście pań z Koła Gospodyń Wiejskich wspólnie wypiekali słodkości z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku. Pod...

Ludzie regionu

Puszyste i mięciutkie pączki, pyszne eklery, delikatne sułtanki i jedyne w swoim rodzaju torty. W Świdnicy nie ma chyba osoby, która nie miałaby przyjemności...

Aktualności

Tradycji stało się zadość! Rozdaliśmy dziś mieszkańcom Świdnicy 200 pączków! Spontaniczna akcja zakończyła się pełnym sukcesem. Smacznego!

Aktualności

Zgodnie z tradycją, w Tłusty Czwartek należy zjeść chociaż jednego pączka, żeby zapewnić sobie pomyślność i szczęście na cały rok. Dlatego postanowiliśmy poczęstować świdniczan...

Wszelkie prawa zastrzeżone. © Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy, 2023

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close