Connect with us

Wyszukaj na portalu

7°C Świdnica
mojaswidnica.pl

Aktualności

Master Baker z Pasol-Paco w Świdnicy

Stworzyli chleb według starodawnej receptury, korzystając jednocześnie z ekologicznych surowców, dzięki czemu nadali mu nowoczesnego charakteru. Mistrz piekarnictwa z PASOL-PACO wygrał prestiżowy konkurs Master Baker 2019.

Konkurs, który w tym roku po raz pierwszy odbył się w Krakowie, to taki piekarniczy odpowiednik Master Chefa. Głównym jego założeniem było odtworzenie polskiego chleba z „tamtych lat”, kiedy jego zapach wypełniał cały dom, kiedy pospiech nie wkradał się do procesu pieczenia. Należało upiec tradycyjny chleb, z zachowaniem kunsztu tradycyjnego rzemiosła piekarskiego. W konkursie wzięło udział około 30 przedstawicieli różnych piekarni, profesjonalistów, a równolegle konkurs był prowadzony dla amatorów domowych wypieków.

Bezkonkurencyjny okazał się chleb pieczony na świdnickim piwie, autorstwa pana Krzysztofa, mistrza piekarnictwa w piekarni PASOL-PACO. – Receptura została kilka lat temu przeze mnie spisana i potem przy pomocy naszego technologa i pana Krzysztofa odtworzona. Jestem rodowitą świdniczanką, nasze miasto słynęło z browarnictwa, i co interesujące, z dobrego pieczywa. Świdnica, jak wiemy, należała do Księstwa Jaworsko – Swidnickiego, leżała na największym w kraju szlaku handlowym, była miastem kupców i bogatych mieszczan. W tamtych czasach piwem i pieczywem handlowano na rynku świdnickim, na specjalnie do tego przygotowanych stołach. W konkursie Master Baker pokazaliśmy nasz chleb w wersji BIO, co uczyniło ten chleb jeszcze bardziej szlachetnym i zdrowym – mówi Katarzyna Jarosz-Lenkiewicz, prezes zarządu piekarni PASOL-PACO.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jeszcze przed konkursem pracownicy piekarni sprawdzili, jak chleb smakuje innym. Podczas EKO pikniku, jaki odbył się 31 sierpnia na świdnickim rynku, częstowano wypiekiem świdniczan. – Wspaniały odbiór wersji BIO upewnił nas, ze to właśnie ten chleb powinniśmy wypiec podczas konkursu Master Baker – dodaje Katarzyna Jarosz-Lenkiewicz.

Pan Krzysztof w zawodzie pracuje 32 lata. Ze świdnicką piekarnią związany jest od 13 lat. Jest w niej członkiem zespołu pracującego nad wdrożeniami nowych produktów, w tym BIO pieczywa. – Od wielu lat razem z nim i naszym Technologiem opracowujemy ciekawe propozycje pieczywa i staramy się je komercjalizować. Chleb świdnicki jest naszym oczkiem w głowie, a od kiedy uzyskaliśmy europejski certyfikat na BIO produkty, chcieliśmy go zrobić w wersji BIO. W tym przypadku, jak i każdym innym chleba BIO, mamy do czynienia z tzw.: procesem SLOW, odnoszącym się jak najbardziej do SLOW FOOD TREND, tak popularnym obecnie na rynku żywności. Cały proces tworzenia BIO kwasu, a potem BIO chleba jest procesem czaso i pracochłonnym. Pieczywo SLOW FOOD, które dzisiaj wypiekamy, to samo zdrowie i niezwykły smak – opowiada Katarzyna Jarosz-Lenkiewicz.

Już niedługo BIO pieczywo będzie można kupić w firmowej piekarni, znajdującej się przy świdnickim rynku, obecnie remontowanym.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Facebook

Przeczytaj również

Aktualności

Drużyna z Zespołu Szkół Budowlano-Elektrycznych im. Jana III Sobieskiego w Świdnicy zakwalifikowała się do finału ogólnopolskiego konkursu „Cosmic Challenge: Patfinder/AI” organizowanego przez Fundację SpaceShip w...

Polecamy

Swoją przygodę z konkursem zDolny Ślązak rozpoczęli jeszcze w październiku ubiegłego roku. Po 3 etapach szczęśliwie dobrnęli do celu i od razu uplasowali się...

Aktualności

Z przyjemnością informujemy, że w zorganizowanej przez nas zabawie wygrywa pani Agata Kiepura, która dzięki partnerom akcji Wioleta Sura Makeup oraz Kreator Fryzur Veronika...

Kultura

Nawiązując do polskiej tradycji przygotowania palm wielkanocnych i święcenia ich w kościele Świdnicki Ośrodek Kultury po raz dziewiętnasty zaprasza do wzięcia udziału w konkursie...

Wszelkie prawa zastrzeżone. © Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy, 2023

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close